Kayseri, eğitim, tarım ve turizm rekabetinde geride kaldı

Kayseri, eğitim, tarım ve turizm konularındaki rekabette geride kaldı.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ve Kalkınma Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan 'Kayseri Rekabet Endeksi' araştırmasında, Kayseri eğitim, tarım ve turizm konularındaki endekste ilk 20'ye dahi giremedi.
Söz konusu rekabet endeksinde konularına göre Kayseri eğitimde listenin 34. sırasında, tarımda listenin 35. sırasında ve turizmde ise listenin 27. sırasında yer aldı.
EĞİTİM ENDEKSİNDE TUNCELİ 12, KAYSERİ 34. SIRADA
Genel rekabet endeksinde Türkiye çapında 11. sırada bulunan Kayseri, konularına göre rekabet endekslerindeki eğitim endeksinde listenin 34. sırasında geldi. İlk sıranın Ankara'da olduğu eğitim endeksinde, ikinci sırayı Eskişehir, üçüncü sırayı ise İzmir alırken diğer iller ise Kayseri'ye kadar sırasıyla şu şekilde oldu; İstanbul, Isparta, Edirne, Antalya, Denizli, Muğla, Çanakkale, Karabük, Tunceli, Yalova, Kırklareli, Trabzon, Bilecik, Bursa, Burdur, Bolu, Aydın, Balıkesir, Bartın, Nevşehir, Kütahya, Kırıkkale, Amasya, Rize, Kocaeli, Erzincan, Kırşehir, Karaman, Tekirdağ ve Uşak. Listede Tunceli, Bartın, Karabük, Burdur gibi illerin eğitim rekabet endeksinde Kayseri'den önde olması dikkatleri çekerken, Tunceli'nin 12. sırada bulunması da ayrı bir dikkat çekici detay oldu.
KAYSERİ TARIM ENDEKSİNDE 35, TURİZMDE İSE 27'DE
Kayseri'nin Rekabet Endeksi araştırmasındaki alanlarda, geride kaldığı alanlardan olan turizm ve tarım konusunda da ilk 20'ye giremediği görüldü. Kayseri turizm endeksinde başta Antalya olmak üzere sırasıyla; İstanbul, Muğla, Aydın, İzmir, Nevşehir, Ankara, Balıkesir, Kocaeli, Bursa, Osmaniye, Afyonkarahisar, Trabzon, Çanakkale, Konya, Malatya, Mersin, Yalova, Adana, Gaziantep, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Samsun, Şanlıurfa ve Düzce'nin ardından 27. sırada yerini aldı. Kayseri'yi takip eden ilk 3 il ise Bolu, Hatay ve Sakarya oldu.
Tarım endeksinde ise ilk 30'a giremeyen Kayseri, 35. sırada bulundu. Konya başta olmak üzere sırasıyla Van, Erzurum, Manisa, Kars, İzmir, Ağrı, Sivas, Muş, Samsun, Ardahan, Şanlıurfa, Aydın, Balıkesir, Antalya, Çanakkale, Niğde, Burdur, Karaman, Ankara, Yozgat, Afyonkarahisar, Mersin, Adana, Aksaray, Denizli, Kırklareli, Diyarbakır, Edirne, Muğla, Kastamonu, Bolu, Elazığ ve Çorum'un arkasında geldi. Kayseri'yi izleyen ilk üç il ise sırasıyla Isparta, Tokat, Bursa oldu. Listede Türkiye'nin tarım kenti olan Bursa'nın 38. sırada bulunması ise dikkatleri çeken bir ayrıntı oldu.
TEKNOLOJİK ALTYAPIDA KAYSERİ EN GERİDE
Kayseri rekabet endekslerinde Kayseri'nin en geride olduğu alan ise teknolojik altyapı konusu oldu. Kayseri söz konusu alanda diğer bütün konularda olmadığı kadar geride yer alarak listenin 39. sırasında geldi. Kayseri bu alanda 17. sırada olan Rize, 18. sırada olan Bilecik ve 23. sırada olan Kırşehir gibi illerden dahi bir hayli geride yer aldı. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme