Kayseri ekonomisinde dev dönüşüm - Şehir iki keşfin tadını çıkarıyor!
Kayseri, uzun yıllardan beri pastırma, sucuk, mantı lezzetleriyle gıda sektöründe ve mobilya sektöründe öne çıkan şehir olarak anılıyor. Şehir son zamanlarda keşfettiği iki sektörde rüştünü ispatladı. Kayseri'nin geleceği artık tarım ve turizm üzerine olacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Yıllardan beri ekonomisi mobilya ve gıda sektörüne bağımlı olan Kayseri'ye yeni vizyon kazandırılıyor. Kentte turizm ve tarım sektörleri için çok önemli çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların olumlu yönde sonuç vermesi yüzleri güldürdü. Kayseri, gıda sektöründe aldığı tescilli ürünler ve bunların satışı üzerine sektörde önemli yer tuttu. Mantı, sucuk, pastırma gibi yöresel lezzetlere sahip şehrin ekonomik gelirinin büyük bir bölümünü bu ürünler oluşturuyordu.
Bununla birlikte mobilya sektöründe de söz sahibi olan Kayseri'nin büyük firmaları ulusal ve uluslararası pazarda kendini gösterdi. Kayseri'nin adı şimdilerde tarım ve turizm sektörlerinde anılıyor. Şehir yetkililerinin üzerinde çalıştığı tarım ve turizm sektörleri sonuç verdi.
Kayseri turizm ve tarım sektörüne el attı
Kayseri'de turizm ve tarım sektöründe önemli adımlar atıldı. Şehrin keşfettiği bu iki sektörde gerçekleştirilen çalışmalar önemli derecede olumlu yönde karşılık buldu. Turizm konusunda başta Erciyes Kayak Merkezi olmak üzere yüzlerce kuş türünün barınağı olan Sultan Sazlığı, Kapadokya'nın giriş kapısı olarak nitelendirilen Soğanlı ve Vadisi, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Zamantı Irmağı gibi doğal güzellikler üzerine turizm çalışmaları gerçekleştirildi.
Bu çalışmalarla birlikte Kayseri'de yerli yabancı turist yoğunluğu yaşandığı görüldü. Erciyes Kayak Merkezi otel genel müdürü olan İlker Şen yaptığı açıklamada ‘Yılbaşı için oda satışlarımız tamamen tükendi. Diğer otellerde de aynı durum söz konusu Sezonun erken başlaması bizi olumlu etkiledi. Bunun etkilerinin sömestr tatilinde de devam edeceğini tüm otelle olarak bekliyoruz’ ifadelerinde bulundu. Etkili kar yağışı nedeniyle Kasım ayında sezonu erken açan Erciyes’te bu yıl Nisan ayına kadar sezonun devam etmesi bekleniyor.
Biletbayisi.com’un açıkladığı verilere göre yılbaşı döneminde geçen yılın aynı dönemine göre rezervasyon sayısı yüzde 30 artış gösterdi. Yayınlanan verilerde dikkat çeken detay kış turizmi açısından Kayseri Erciyes Kayak Merkezi’nin ön plana çıkması oldu. İç pazarda İstanbul, Antalya ve İzmir ilk sıralarda yer alırken, yılbaşında kış turizmi bakımından ilk sırada Erciyes Kayak Merkezi, ikinci sırada ise Erzurum Palandöken yer aldı.
Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Erciyes’e düzenlenen Charter seferleri ile de Erciyes Kayak Merkezi kış turizminde Türkiye’nin gözdesi olmaya devam ediyor. İlk kafile 189 kişilik Polonyalı ekip olurken, 11 Ocak itibariyle Çekya’dan charter uçuşlarının başlayacağı ifade edildi. Charter uçuşlarının Mart ayı sonuna kadar devam edeceği aktarılıyor.
Kayseri ekonomisinde tarihi dönüşüm!
Kayseri’nin Kocasinan İlçesi, Düver mahallesindeki jeotermal kaynak arama çalışmalarında 2,7 milyonluk projede 60 derecelik sıcak su kaynağına ulaşıldı. Sondaj çalışmaları sırasında rotary sistem kullanıldı. Geçtiğimiz günlerde duyurusu yapılan proje ile ilgili detaylar ve merak edilenler açıklandı. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek sosyal medya paylaşımıyla büyük ilgi toplayan 5 milyar TL'lik yatırımla projeyi kısa ve öz bir paragrafta anlattı.
Kayseri Valiliği'nin öncülüğünde, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Borsası'nın ortaklığında başlatılan Kayseri Kocasinan Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Tarım Bölgesi projesi, 1 milyon 237 bin metrekare alanda 5 milyar TL’lik yatırımla hayata geçiriliyor. Proje, özellikle tarım sektöründe büyük bir dönüşüm yaratmayı hedefliyor.
Kayseri'de Tarıma Dayalı Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Sanayi Bölgesi için kaynak bulundu. Sera ısıtmasında kullanmak üzere 2 adet sondaj kuyusu açarak yapılan jeotermal kaynak aramalarında 60 derece suya ulaşıldı.
‘Yüzde 70 kadın istihdamı’
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, projeyi kısaca şöyle anlattı, Kayseri’mizde tarımsal üretim adına büyük gün. Valiliğimiz öncülüğünde başlatılan, Büyükşehir ve Kocasinan Belediyelerimiz, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Borsası ortaklığında kurulan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Tarım Bölgesi projesiyle 1 milyon 237 bin metrekare alanda 5 milyar TL’lik yatırımla yüzde 70’i kadın olmak üzere 1500 vatandaşımızın istihdam edileceği yıllık 35 bin ton sebze meyve üretimiyle 50 milyon dolarlık ihracat yapışabilecek olan Kayseri Kocasinan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Tarım Bölgemizde açılan sondaj kuyumuzda 50-60 derece sıcaklık ve 70-80 saniye/litre debisiyle sıcak su çıkartılmaya başlandı. Çok yakında üretime geçerek şehrimiz ekonomisine güç katacak olan projemizin Kayseri’mize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.'