Kayseri EYT Derneği Başkanı İsmail Yılmaztürk: 'TEK FORMÜL VAR..'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 5 farklı formülün tartışıldığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu ile ilgili Kayseri Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı İsmail Yılmaztürk Kayseri Anadolu Haber'e açıklamalarda bulundu. Yılmaztürk, 'Masadaki hiçbir formülü kabul etmiyoruz. Tek formül 8 Eylül 1999 tarihine kadar hangi emeklilik şartları geçerliyse o şartlarda emekliliktir.' dedi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yıllardır çözüm bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce emeklilikte yaşa takılanlar için kapıları kapatmıştı, ancak şimdi çalışmaların başlatılması için talimat verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise bakanlık bünyesinde kapsam ve maliyet çalışması yapıldığını duyurdu. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan EYT Kayseri Başkanı İsmail Yılmaztürk hiçbir formülü kabul etmediklerini söyledi.
“HİÇBİR FORMÜLÜ KABUL ETMİYORUZ”
EYT'lilerin yıllardır mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Yılmaztürk, “EYT 08.09.1999 öncesinde sigortalı olan herkes sigortalıdır. Yasa o tarihte 18 yaşından sonra 25 yıl 5400 primle herkes emekli oluyordu. Biz bu yasanın o tarihte ne geçerliyse o şekilde olmasını istiyoruz. Hiçbir formüle de katılmıyoruz. Yıllardır bir mağduriyet yaşıyoruz. Yıllarca 2 ila 18 yıl arasında emekliliğimiz ötelenmiş, bu haklarımızın geri iadesini istiyoruz. Hiçbir yasa geriye doğru aleyhte işletilemez ama maalesef bu gerçekleşti. 2018 yılında yaş haddi 65'e çıkarıldı ama o tarihte işe başlayanlar için. Ama 1999 yılında bu tarih geriye doğru işletilerek devam edildi. Biz bunun düzeltilmesini istiyoruz. bakanımız Vedat Bilgin gerekli açıklamayı yaptı. 50 yaş sınırının olmadığını söyledi. Ama biz şunu söylemeye çalışıyoruz, bu bir gazetecinin sorduğu soruyla geçiştirilecek bir konu değil. Bunu kapsamlı bir şekilde tüm EYT'lileri bilgilendirecek bir basın açıklamasıyla neler yapılmaya çalışıldığını duymak öğrenmek istiyoruz. Şu anda basında, soysal medyada müthiş derecede bilgi kirliliği mevcut. Özellikle söylentilere çok kulak asıyor insanlar. Bu bilgi kirliliğini önlemek adına biz yetkililerden kapsamlı bir basın açıklaması bekliyoruz. Hangi çalışmalar yapılıyor, hangi formüller üzerinde çalışılıyor bilmek istiyoruz. Biz tekrar söylüyorum hiçbir formülü de kabul etmiyoruz. Çünkü bugün yapılan formüllerde EYT'nin içersindeki mağduriyet yaşanır. Bunların çözülmesi lazım. Tabi bir de mağduriyetlerimizin altında mağduriyetlerimiz var. Aylık bağlama oranlarımız değiştirile değiştirile küçücük kaldı. Bugün 1200-1300 TL bağlanan emeklilerimiz var. Bunun kesinlikle üzerinde durulması lazım. Sendikalar da artık bunun farkına vardı. Bununla ilgili açıklamalarda bulunuyorlar. Daha önceden üzerlerine düşeni yapmıyorlardı. Bizleri örnek almaya başladılar artık onlar da.” dedi.
“MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ”
Yıllardır mücadele içinde olduklarını dile getiren Başkan Yılmaztürk, “Biz ilk mücadeleye başladığımızda toplam 6 kişiydik. O günden biz 50 arabayla Ankara mitingine, 20 küsür arabayla İstanbul mitingine katıldık. Hiç kimse bilmiyordu. Bugün sokakta geçen bir çocuğa bile sorsanız EYT'yi biliyor. Herkes öğrendi. Ben son olarak şunu söylemek istiyorum. Biz mücadeyi bırakmayacağız, son EYT'li emekli olana kadar.”
“DEVLET SÖZÜNÜ TUTMADI”
Devletin sözünü tutmadığını EYT'lileri ciddi mağduriyete uğrattıklarını kaydeden EYT Kayseri Genel Sekreteri Mali Müşavir Mustafa Tanıl Güngör ise, “Kanunun ilk çıkış noktası çok enteresan. Buna baktığınızda zaten hata üzerine hata yapıldığını görüyoruz. IMF politikaları gereği yaşanana mağduriyetten ötürü Cumhurbaşkanımız o zamanlar başbakandı. Kendisi “Bu IMF'nin bir zorlatmasıdır. Kesinlikle seçimlerden önce değiştirilecektir.” cümlesini de sarf etmiştir. Dünya tarihinde ilk defa bir kanun geriye dönük aleyhte işletildi. Bunun eşi benzeri yoktur. Geçici çözümlerle kimsenin sorunu çözülmez. Bunun çözümü çok basittir. O zamanki kanun neyse onun uygulanması. Emeklilik günü belli olan bir durumdur ve bu ilkeler değişti. Devlet bize verdiği sözü tutmadı. Ve bir güven kaybı oluştu. Aslında EYT'ninki sadece ekonomik değil, bir sosyal bir hukuki, bir psikolojik sorunu da ortaya çıkardı. Devlet vatandaşını mağdur etmez, korur. Biz böyle biliriz. Biz bunu sineye çekmeye hazırlanırken devlet başka yerlerden de mağdur etti. Emekli yaşında da mağdur etti, emekli maaşımızda da kesintiyle mağdur etti. Sürekli rencide edici durumla karşı karşıya kaldık. Şimdi EYT sorunun çözeceğiz denmesi aslında şu anda bize komik geliyor. Çünkü biz 17 yıldır bu mağduriyetin farkındayız, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Masadaki formüllere gelirsek hiçbiri anayasaya uygun olmayacak. Uydururlarsa yine hata yapmış olurlar. Biz devletten hibe de istemiyoruz, biz hakkımızı istiyoruz. Biz şu anda sendikaların yapması gerekeni yapıyoruz. Muhalefet inanın bilmiyordu, biz öğrettik. İktidara bile biz öğrettik çalışma hayatının ne olduğunu, diğerlerini geçiyorum. Biz 4 buçuk 5 milyon insana hitap ediyoruz. Bu bir hak mücadelesi. Biz bu mücadeleyi veriyoruz. Biz sadece emeklilik için mücadele etmiyoruz.” şeklinde konuştu.
HABER: SELMA KÖSEDAĞ