Kayseri fabrikalarında devrim!

Kayseri'de üretilen ürünlerin kalitesiyle birlikte hitap edilen pazarların genişlemesi de insan kaynağına olan ihtiyacı çok artırdı. Bu nedenle yetkililerin meslek liselerine olan algının kırılması için gösterdikleri çaba karşılığını buldu. Bu kapsamda Kayseri fabrikalarında adeta devrim yaşanıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Ailelerde meslek lisesi imajının kırılmasını ve çocukların meslek edinmeye teşvik edilmesi için burs temini yapılmıştı. Meslek lisesi mezunu insan kaynağına ihtiyacın artmasıyla yetkililer harekete geçti, fabrikalarda devrim başladı.

Ekonomim'de yer alan habere göre, Kayseri'de bulunan Karsu Tekstil, Yataş, Lüks Kadife ve Kordsa fabrikalarının içinde uygulamalı eğitim sınıfları kuruldu.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki işbirliğiyle yapılan çalışmayla üretim, istihdam ve ihracatın lokomotif sektörü tekstilde, vasıflı eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla fabrika içinde uygulamalı eğitim sınıfları açılmaya başlandı.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki işbirliği kapsamında Kayseri'deki meslek okullarında okuyan 11 ve 12'nci sınıf öğrenciler, tercihler dahilinde fabrikalarda açılan sınıflarda uygulamalı eğitim alacak.

Karsu Tekstil, Yataş ve Lüks Kadife'nin fabrika içinde uygulamalı eğitim için açtıkları sınıflarda haftada 3 gün uygulamalı eğitime dair hazırlıklarda sona gelindi.

Kayserili dev firma da uygulamaya el attı!

Sabancı Holding'e ait Kordsa da İzmit'teki Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği yaparak ‘fabrikada eğitime' başlayacağı bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamayı diğer sanayi sektörlerine de yayarak Türkiye genelinde sanayideki vasıflı eleman açığının kapanmasına önemli katkı sağlaması amaçlanıyor.

TTSİS mesleki eğitime büyük destek

TTSİS Genel Sekreteri Başar Ay, Sendika'nın kuruluşundan beri mesleki eğitime önemli katkılar sağladığını belirterek 2005 yılında bir protokol ile tekstilin ağırlıklı olduğu bölgelerde Çerkezköy, Adana ve Kayseri'de Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri inşa ettirip Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettiklerini söyledi.

Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi, Adana Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kayseri Türkiye Tekstil sanayii İşverenleri Sendikası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak eğitim-öğretimlerini sürdürdüklerini anlatan Ay, şunları kaydetti: ‘Bu okullarda öğrencilerin de dahil olduğu çeşitli imalat projeleri yapılıyor. Örneğin, Kayseri'deki okulumuz yatak üretimine başladı. Böylece hem üretime katkı sağladı hem de Kayseri bölgesinde bu konuda çok ihtiyaç duyulan iş gücünü yetiştirdi. Şimdi de bu okullarımız, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl uygulamaya koyduğu yönerge kapsamında ‘Bölge Okulu' unvanı alarak hizmetlerine yenilerini ekliyor. İşletmelerle imzalanan protokoller kapsamında fabrikalar içinde sınıflar açılıyor. Kayseri'de Sendika üyelerimizden Karsu Tekstil, Yataş ve Lüks Kadife ile protokol imzalandı. Hem bu okullarda hem de yurdumuzun tüm ilgili meslek liselerinde 9 ve 10'uncu sınıfı okuduktan sonra, tercih etmeleri halinde 11 ve 12'nci sınıfı okumak için bölge okuluna gelen öğrencilere ilgili meslek dallarında işletme içinde kurulan sınıflarda haftada 3 gün uygulamalı eğitim verilecek. Üyelerimizden Kordsa A.Ş de kendi bölgesi Kocaeli'ndeki Sabancı Meslek Lisesi bünyesinde bu yıl açılan Tekstil teknolojileri alanında ilgili eğitime gelecek 11 ve 12'nci sınıf öğrencilerine işletmedeki sınıflarda eğitim verecek. Bu çalışmalarla, kalifiye eleman açığının kapatılmasını ve genel istihdama katı sağlamayı umuyoruz.”

Karsu Tekstil Ceo'su Nevzat Seyok, sektörde vasıflı iş gücü açığının son yıllarda ciddi problem haline geldiğini belirtti.

Seyok, “Özellikle fabrikamızın da bulunduğu Kayseri gibi Anadolu illerinde belli bir mesleki eğitime ve tecrübeye sahip çalışan bulmak hem beyaz hem mavi yakada zor olabiliyor. Bu nedenle, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın girişimiyle yürütülen mesleki eğitim projelerine önem veriyoruz ve destekliyoruz.” dedi.

Nevzat Seyok şöyle devam etti: ‘Sendikamızın destekleriyle kurulan TTSİS Kayseri Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi ile staj, malzeme, ekipman, hizmet içi eğitim desteği, müfredat çalışmaları gibi yakın işbirliğimiz mevcut. Bölge Okulu Projesini duyunca hemen gönüllü olduk. MEB ile protokolü imzaladık ve bu öğretim yılına yetiştirmek üzere işletmemiz bünyesinde derslik hazırlığına başladık. Bu öğrencilerimizin işbaşı eğitimini verecek ustabaşımızı da görevlendirdik. Öğrencileri heyecanla bekliyoruz. Umarız fabrikamızda gördükleri imalat ortamı onları teşvik eder ve mezun olunca bu alanda bir kariyer tercih ederler. Karsu açısından ümidimiz de henüz 11'inci sınıfta okurken şirket kültürümüzü alan gençlerle birlikte çalışmaktır.”

İşletmeler öğrencilerin yüzünü güldürecek!

Karsu A.Ş. Yataş, Lüks Kadife A.Ş. ve Sersim A.Ş. ile yapılan protokoller kapsamında Bölge Okulu Uygulamasına başlandığı ifade edildi. Böylelikle okulun bulunduğu kayıt alanı dışındaki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında 10'uncu sınıfı tamamlayan öğrencilerin bu okula nakil ve geçişleri yapabileceği belirtildi.

Bu öğrenciler ihtiyaç halinde okul pansiyonunda konaklayabileceği, 11'inci sınıf seviyesinde haftada bir gün, 12'nci sınıf seviyesinde haftada üç gün Tekstil Teknolojisi ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanında işletmede eğitim almaya başlayacağı ve öğrencilere işletmeler tarafından asgari ücretin net tutarının yarısı kadar ücret ödeneceği kaydedildi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme