Kayseri insani gelişmişlik endeksinde 23'üncü oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (ETÜ) yapmış olduğu araştırmaya göre Kayseri, insani gelişmişlik endeksinde iller içerisinde 23'üncü sırada yer aldı.

Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde 2016 yılında gerçekleştirilen araştırmanın sonucuna göre sağlık endeksi, eğitim endeksi, gelir endeksi gibitoplam üç endeksin toplamı ile elde edilen insani gelişmişlik endeksinde Kayseri iller arasından 23'üncü sıraya yerleşirken, Kayseri'yi ise Aydın takip etti.

KAYSERİ TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA YER ALDI

ETÜ'nün yaptığı araştırma sonuçlarına göre insani gelişmişlik endeksinin Türkiye ortalaması 0,604 olarak gerçekleşirken, Kayseri ortalamasının ise0,545 olduğu dikkatleri çekti. Sıralama esas alındığında ise Türkiye ortalaması listenin 12'nci sırasındaki ile tekabül ederken, Kayseri ise 23'üncü sırada bulundu. Aralarında Ankara, İzmir, Kocaeli, İstanbul, Muğla, Trabzon, Yalova, Antalya, Rize, Mersin ve Bolu Türkiye ortalamasının üzerinde yer alırken, 12'nci sıradaki Denizli ise Türkiye ortalaması ile aynı seviyede oldu. İllerin 70'i ise Türkiye ortalamasının altında yer tuttu.

KAYSERİ İKİ ENDEKSTE TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Kayseri, ayrı ayrı diğer endeks sıralamalarında ise şu şekilde yer buldu; eğitim endeksi: 36, sağlık endeksi 40 ve gelir endeksi 16'ncı sıra. Kayseri, söz konusu endekslerden eğitim ve sağlık endeksinde Türkiye ortalamasının üzerinde gelirken, gelir endeksinde ise Türkiye ortalamasının gerisinde yer aldı.

İLK SIRADA ANKARA, SONDA MUŞ

Edinilen bilgilerde illerin insani gelişmişlik endeksi sıralamasında ilk sırayı Ankara alırken, son sırada ise Muş yer aldı. Listenin ilk sırasının ardından sırası ile İzmir ve Kocaeli gelirken, İstanbul ise listenin 4'üncü sırasında yer bulabildi. En sonda ise Muş bulunurken, 80'inci sırada Ağrı, 79'uncu sırada ise Kilis yer tuttu. HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme