Kayseri Kalesi'ndeki kalabalığın sebebi ne? Kalede ne oluyor?

Kayseri Kalesi'nde bugün hareketli saatler yaşandı. Peki Kayseri Kalesi'nde ne oldu? Kayseri protokolü kalede ne yaptı? İşte detaylar..

TAKİP ET

Kayseri Kalesi bugün büyük bir kalabalığı ağırladı. Vatandaşlar mehter marşı eşliğinde düzenlenen etkinliğin ne olduğunu merak ediyor. Peki kaledeki kalabalığın sebebi neydi?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde düzenlenen Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Haftası'nın ikincisi başladı. Kayseri Kalesi de, Kayseri'nin meşhur yemeklerinin tanıtılmasına ev sahipliği yapıyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının açıklamasına göre, Cumhurbaşkanlığının himayesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinesinde düzenlenen hafta kapsamında 27 Mayıs'a kadar tüm iller ile büyükelçiliklerde eş zamanlı etkinlikler yapılacak. Etkinliklerde, Emine Erdoğan'ın himayesinde, gastronomi alanında uzman akademisyenlerin danışmanlığında ve ünlü şeflerin katkılarıyla hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabı da kaynakça olacak. İlçelerden katılım sağlayan Kayseri Kadın Kooperatifleri de onlarca Türk yemeği tarifleriyle etkinlikte yerlerini aldı.


DEPREM BÖLGESİNDEN SELAM GETİRDİ
Deprem bölgesi olan Adıyaman'dan gelerek programa katılan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek depremzedelerden belediye başkanlarına selam getirdiğini söyledi. Vali Çiçek, “Ben şehrimize 1 saat önce deprem bölgesi Adıyaman'dan geldim. Adıyaman'da depremzedelerin özellikle selamlarını ve teşekkürlerini getirdim. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Melikgazi Belediye Başkanımıza yaptıkları çarşıdan dolayı teşekkür ettiler. Kocasinan Belediye başkanım da bütün camileri temizletmiş, teşekkür ettiler. Ticaret odamıza aynı şekilde teşekkür ettiler, MÜSİAD başkanımıza da ayrıca teşekkür ettiler” ifadelerinde bulundu.


MUTFAK KELİMESİ İÇİNİ ISITTI
Gastronomi kelimesinden ziyade mutfak kelimesinin daha sıcak olduğunu kaydeden Vali Çiçek, “Gastronomi diye bir kelime var. Burada gastronomi yazılmamış mutfak yazılmış. O kadar hoşuma gitti ki. Ne kadar sıcak bir cümle. Türk mutfağı. Artık günümüzde ülkelerin mutfaklarından bahsederken, İtalyan mutfağı derken, Çin mutfağı derken, Türk mutfağı derken sadece doyma amaçlı yapılan bir uğraştan bahsetmiyoruz. Mutfakla beraber bir kültürü aktarıyoruz. Bizim kültürümüz çok farklı. Bizim kültürümüzde bir taziye olur. Taziye sahibine komşuları yemek yaparlar yemek götürürler. Bizim kültürümüzde bir düğün olur yine komşuları yemek yapar götürürler. Değişen yeni dünyada artık taziye yemeği görevi belediyelerin. Bu da bizim kültürümüze has bir şey. Dolayısıyla aslında mutfak dediğimiz şeyin aslında bir kültür aktarımı olduğunu görüyoruz. Sadece doyma amaçlı yemiyoruz. Türk mutfağını sunduğumuzda 2000 yıllık bir kültürü de tanıtmış oluyoruz. Kayseri sanayi şehri, ticaret şehri, artık savunma sanayi şehri. Ama Kayseri tam anlamıyla turizm şehri. Koca bir inanç kültürü, tarih kültürü, vadileri, tarihi alanlarıyla Kayseri hak ettiği değeri belediyelerimizin yoğun gayretleriyle alacak. Almak zorunda. Buna mecburuz, mahkumuz. Bacasız sanayi diyorsak ve bir bölgeyi kalkındıracak şeyin turizm olduğuna inanıyorsak ve bölgemizde büyük bir atak varsa biz bu atakta başrol oynamak zorundayız, oynayacağız” diye konuştu.


“KADIN KOOPERATİFLERİ BAŞARI HİKAYESİ YAZIYOR”
1 yıl önce kurulan kadın kooperatiflerinin başarısına dikkat çeken Vali Gökmen Çiçek, “Kayseri'de son zamanlarda bir başarı hikayesi daha yazılıyor. Kadın kooperatifleri büyük bir başarı hikayesi yazıyor. Daha kurulalı 1 yıl olmasına rağmen en ücra ilçemizde dahi olmak üzere, yaptıkları ürünler, çalışmalar, emeklerle gerçekten bir mucizeye ev sahipliği yapıyorlar, bir başarı hikayesi yazıyorlar. Onları tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyor. Kadın kooperatiflerinin bu başarısının arkasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi var, başkanımıza da ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

İşte kadın kooperatiflerinin çalışmalarından bazı kareler:

>>Harun Reşit Serbest

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme