Kayseri küllerinden doğuyor – Yeniden şaha kalkıyoruz!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır Kayseri için gurur kaynağı olan TOMTAŞ'ın yeniden üretime başlayacağını söyledi. KAAN, Altay derken Hürjet'in de Kayseri'de yapılacağı haberi 'Kayseri küllerinden doğuyor' yorumlarını da beraberinde getirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra Kayseri'de kurulan Türkiye'nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ yeniden küllerinden doğuyor. Kayseri'de de KAAN, Altay derken Hürjet ile ilgili yaşanan gelişme ‘Kayseri yeniden şaha kalkıyor' dedirtti.
Türkiye'nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ yeniden ayaklanıyor!
Cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra açılan, 2 yıl hizmet verdikten sonra Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'na dönüştürülen Türkiye'nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ Havacılık sürekli Türkiye'nin gündeminde. Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAŞ) adını alan Türk-Alman ortak kuruluşunca yürütülen projenin ilk aşaması kısa sürede tamamlandı ve Kayseri Uçak Fabrikası 6 Ekim 1926'da açıldı.
Hava Binbaşı Osman Yalçın'ın hazırladığı Türk Hava Harp Sanayii isimli doktora tezine göre, 1926-1935 arası, Kayseri Uçak Fabrikası'nda üretilen uçakların hepsi yurtdışı firmalar tarafından tasarlanmış ve Kayseri'deki üretim, yabancı firmalarla yapılan lisans anlaşmalarına dayanıyor.
Fabrika 6 Ekim 1926'da, Alman Junkers firmasıyla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin anlaşmasıyla, Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAŞ) adı altında açılmıştı. 1928 yılında, iflas eden fabrikayı ve Türk Tayyare Cemiyeti satın aldı.
Bunun ardından 1931 yılında, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Hava Müsteşarlığı tarafından yeniden açıldı. 1950 yılında fabrika MSB tarafından değiştirilerek, 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştı.
Şimdi ise TUSAŞ, ASFAT, Erciyes Teknopark ve Kayserili iş adamlarının ortak girişimiyle yeniden üretime başlayacak olan TOMTAŞ Havacılık'a 200 milyon dolarlık yatırım yapılacak, 2 bin ise nitelikli istihdam sağlanacak.
Önce KAAN!
İsmini Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin verdiği KAAN'ın Karbon Fren Disk Yerlileştirme projesi Kayseri'de Kim Teknoloji A.Ş. tarafından yapıldı.
Sonra Altay!
Kayseri'de üretim noktasında büyük destek sağlanan Milli Muharip Uçağı KAAN'dan sonra geçtiğimiz günlerde Altay için de harekete geçildi. Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Altay tankının zırh üretimi için sözleşmelerin imzalandığını söyledi.
Altay tankı adını Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan alıyor. Altay Ana Muharebe Tankı Üretim Programı, 9 Kasım 2018 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasında imzalanan seri üretim sözleşmesiyle başladı.
Kayseri'ye Hürjet müjdesi!
Kayseri'de TOMTAŞ bünyesinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır Hürjet'in üretiminin Kayseri'de yapılacağını söyledi. Kacır, ‘100 yılın ardından TOMTAŞ Kayseri'de vücut buluyor. İşte Türkiye'nin iftihar vesilelerinden Hürjet inşallah bu yıl sonundan itibaren Kayseri'de üretiliyor' dedi.
Gelen üretim haberleriyle gururlandıklarını belirten Kayserililer ise yaşanan gelişmelerden oldukça memnun olduklarını dile getirerek, ‘Kayseri küllerinden doğuyor, yeniden şaha kalkıyoruz' dedirtti.