Kayseri Mutfağı, UNESCO'ya hazırlanıyor
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri'yi gastronomi alanında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü 'nün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edebilmek için önümüzdeki günlerde UNESCO Türkiye Milli Komitesi ile görüşeceğini söyledi.
Kayseri'nin UNESCO başvurusuyla ilgili hazırlıkların değerlendirildiği toplantıya başkanlık eden Büyükkılıç, gastronomi alanında UNESCO'nun çalışmalarında yer almak ve Kayseri'nin burada anılmasını sağlamak amacıyla yapılacak başvuru için alt yapı oluşturduklarını söyledi. Başkan Büyükkılıç, “Kayseri sadece bir lezzetler diyarı değildir. Kültürel çalışmaları ile turizm alanındaki çalışmaları ile ev oturmalarından, adeta düğün yemeklerinden takım yemekleri adı altındaki çalışmalardan, herhangi bir vesile ile oturma kültürü oluşturup oturma alanındaki çalışmalardan ve en önemlisi yöresel yemekleri çevresindeki illerle birlikte geleceğe taşıma yönündeki gayretlerinden dolayı Kayseri, bunu fazlasıyla hak ediyor.” diye konuştu.
ÇALIŞMALAR EYLÜL 2020 'DE BAŞLADI
Büyükkılıç, Eylül 2020 'de başlayan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
'Unesco 'nun 'Yaratıcı Şehirler Ağı ' için yapılan çalışmalar kapsamında, Eylül 2020 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı olarak çalışan UNESCO Komisyonu komitesi kuruldu. Bu komitenin kurulmasının ardından şehrin gıda, eğitim, dezavantajlı gruplar gibi fizibilitesi yapıldı. 28 Eylül 2020 tarihinde ilk komite toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ardından mevcut kültürel varlıklarımızın değerlendirilmesi ile projelerin istatistiği yapıldı. 2019 başvuru formu temel alınarak muhtemel bir 2021 başvuru formu taslağı oluşturuldu. Bu projeyi şehrin önde gelenlerine anlatmak için bir çalıştay planlaması yapıldı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan arşivinden arabaşılı oturma, bağ bozumu, salça kaynatma, düğün ve cenaze kültürü, bağ oturmaları gibi şehrin soyut kültürel değerlerini anlatan veriler toplandı. Slogan, 'Tarihten Kültüre Lezzetler Diyarı ' olarak belirlendi. Slogana uygun olarak bir logo çalışması yapıldı. Web sitesi hazırlandı. Sosyal medya hesapları paylaşıma hazır hale getirildi. Yan dal olarak el sanatları belirlendi. Kardeş Şehirlerden Mostar ve Miskolc ile iletişime geçilmek üzere projeler ve yazışma taslakları oluşturuldu. Topraktan sofraya tüm ürünler incelendi. Bu aşamada kültür ile bağdaştırıldı. Yapılmış ve yapılacak projeler dosyalandı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile 25 Şubat 2021 tarihinde görüşülmesi için planlama yapıldı.
MİLLET BAHÇESİ İÇERİSİNDE GASTRONOMİ MERKEZİ OLACAK
Büyükkılıç ayrıca, UNESCO Gastronomi Yaratıcı Şehirler Ağı listesine girmek amacıyla Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi içerisine Mutfak Sanatları Merkezi projesinin yapım çalışmalarına da bu yıl içerisinde başlanacağını sözlerine ekledi.
Kurumsal Haber