Kayseri neden her depremden etkileniyor?

6 Şubat Kahramanmaraş depremi ve ardından yaşanan tüm depremlerde Kayseri de oldukça sarsıldı. Peki Kayseri neden her depremden etkileniyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat büyük deprem felaketi ile birlikte Kayseri de depremden etkilenen iller arasında ilk sıralarda yerini almıştı. Kayseri büyük depremin ardından meydana gelen en ufak depremleri bile hissetti. Kayserililer neden her depremden etkilendiğini araştırıyor. İşte sebebi…

Kayseri, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve hem kent içerisinde hem de çevresinde bulunan aktif fay hatları nedeniyle potansiyel deprem riski taşıyan bir il olarak öne çıkıyor. Son dönemde artan sismik aktiviteler ve çevredeki diri fay hatlarının varlığı, halk arasında deprem endişeyi artırıyor.

Kayseri'deki diri faylar nerede?

Türkiye Deprem Tehlike Haritaları (TDFH)'na göre Kayseri il merkezi kuzeybatısından ve güneydoğusundan geçen fay zonları tarafından sınırlanır. Bu zonlardan ilki kuzeybatıda olup Erkilet Fay Zonu olarak tanımlanmıştır. Eğim atım bileşenli sol yanal atımlı fay karakterinde olup kuzeydoğu doğrultulu olarak uzanır. Güneydoğuda yer alan Erciyes Fay Zonu ise Erciyes dağı boyunca birbirine paralel çok sayıda faydan oluşur. Talas ilçesinin güneydoğusunu sınırlayan eğim atımlı faylardan oluşur ve kuzeydoğuya doğru devam eder.

Kayseri kentinin depremselliği bununla da sınırlı değildir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Melikgazi, Kocasinan, Talas ve Yeşilhisar ilçe merkezleri ile yine Kayseri'ye bağlı eski köy/belde niteliğine sahip 18 mahallesi doğrudan fay zonu üstüne oturmaktadır.

Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi diri faylar olup, Kayseri'yi etkileyebilecek en önemli faylar olarak bilinmektedir.

Paleosismolojik verilerden elde edilen değerlendirmelere göre Kayseri'de milattan önce 25 bin 400 yılından itibaren günümüze kadar Yeşilhisar, Erkilet, Erciyes ve İncesu faylarında toplamda 14 tane depremin olduğu görülüyor.

Sivas'taki fay hatları Kayseri'yi de etkiliyor!

Öte yandan Kayseri'nin komşu illerinde de deprem riski bulunan iller yer alıyor. Depremsellik açısından; Sivas'ın kuzey kesimleri 1. derecede deprem kuşağında yer alırken, güneye doğru geçişli olarak azalmakta ve 4. dereceye düşmektedir. Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerindeki Koyulhisar, Suşehri, Akıncılar, Gölova, İmranlı, Zara ve Doğanşar ilçeleri 1. derecede deprem alanlarıdır. Bu sebeple Sivas'ta yaşanan herhangi bir sarsıntıyı Kayseri ile komşu ilçeler de hissedebiliyor.

Yozgat da riskli iller arasında!

Yozgat ve çevresindeki fay hatlarının durumu, özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakınlığı nedeniyle dikkat çekici. Bu fay hattının 1939 Erzincan depremi sırasında büyük bir hareketlilik gösterdiği ve etkilerinin Ezine Pazarı'na kadar ulaştığı biliniyor. O dönemde yaşanan büyük hasar, bölge için hala hafızalardaki yerini koruyor.

Adana korkutuyor!

Adana da coğrafi konum olarak deprem riski bulunan iller arasında bulunuyor. Kuzeyde Kayseri-Yahyalı'nın batısında Dündarlı Köyü'nden başlayarak kuzey, kuzeydoğugüney, güney batı doğrultusunda, güneyde MersinGülek yakınlarına kadar yaklaşık 107 km lik bir alanda izlenen Ecemiş Fay zonu birbirine paralel ve sıçramalar yaparak devam eden birçok kırıktan meydana gelmektedir. DündarlıPozantı arasında kalan 78 km lik bölümde morfolojik olarak çok belirgindir. Ve bu bölümde fay, diri fay niteliğindedir. Öte yandan Adana'da bulunan fay zonları şu şekilde sıralanabilir, Karaisalı - Karsantı Fay Zonu, Karataş - Osmaniye Fay Zonu, Karataş - Osmaniye Fay Zonu, Adana Fayı, Yumurtalık Fayı…

Malatya'da da üç büyük fay hattı bulunuyor!

Malatya'yı olası depremlerden etkileyecek üç büyük fay hattı mevcuttur. Bunlar; Doğu Anadolu Fay hattı, Malatya-Ovacık fay hattı, Çöşnük fay hattı.

Kahramanmaraş fay hattı üzerinde mi?

Kahramanmaraş, bulunduğu jeolojik konum itibariyle deprem açısından oldukça önemli bir bölgededir. Kahramanmaraş ve çevresinde deprem üretme potansiyeline sahip olan çok önemli faylar bulunmaktadır. Bu faylar; Doğu Anadolu Fayı Kuzey Kolu (Sürgü Fayı, Nurhak Fayı, Elbistan Fayı, Göksun Fayı), Doğu Anadolu Fayı Güney Kolu (GölbaşıTürkoğlu Segmenti), Ölüdeniz Fayı (Karasu Segmenti), Kahramanmaraş Fay Zonu, Çokak Fayı, Aslantaş Fayı, AndırınFay Zonu ve Engizek Fay Zonu'na ait faylardır.

Kayseri'de ve Kayseri'nin çevre illerinde bulunan diri fay hatlarında meydana gelen sarsıntılar Kayseri'yi de doğrudan etkiliyor. Uzmanlar her hissedilen depremi Kayseri'ye bağlamanın doğru olmadığını vurgularken, kentte yaşayanların paniğe kapılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme