Kayseri'nin beldesi ilçe oldu!

Kayseri'nin beldesi, Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla ilçe oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'nin en büyük ilçelerinden biri olan Develi ilçesine bağlı belde ilçe statüsüne kavuştu. İşte detaylar...

Kayseri'nin merkez ilçe ile birlikte 16 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; İl merkezinde Kocasinan ve Melikgazi ilçeleri, Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Özvatan, Pınarbaşı, Talas, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı, Yeşilhisar'dır. Kayseri ayrıca sahip olduğu Erciyes Dağı ile de kış turizminin önemli şehirlerinde biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye'nin İç Anadolu bölgesindeki şehirlerden birisi olan Kayseri Nevşehir iline Kapadokya sınırı ile birleşir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri kültürel açıdan oldukça zengindir.

Cumhuriyetin ilanından bu güne Türkiye haritasında büyük değişiklikler yapıldı. Zaman içerisinde birçok ilde mülki sınırlar sürekli olarak değişti. Yaşanan gelişmelerle ilçe sayıları da buralara bağlanan mahalle sayıları da giderek arttı. Yapılan değişimler Kayseri'de de pek çok şekilde karşımıza çıkıyor.

Kayseri'nin bazı ilçeleri, eski dönemlerde başka şehirlere bağlı faaliyet göstermiş, fakat sınırların yeniden belirlenmesiyle Sivas'a bağlı olan Akkışla ve Pınarbaşı ile Niğde'ye bağlı olan Develi, il sınırları içine dâhil edilerek Kayseri'ye bağlanmıştır.

Kayseri'nin kendi içinde bulundurduğu beldesi de alınan kararla belde statüsünden çıkarak, ilçe konumuna gelmiştir. Bu belde Kayseri'nin şimdiki 16 ilçesinden biri olanTomarza ilçesidir. Tomarza, geçmiş dönemde Develi ilçesine bağlı bir belde olarak faaliyet gösterirken, 03.03.1953 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Bulgaristan'dan gelerek Tomarza'ya yerleştiler!

Tomarza, Kayseri'ye 55 km uzaklıkta bir ilçedir. Aynı zamanda Erciyesin güneydoğusunda yer alır
Bölgenin çok eski bir yerleşim yeri olduğu İlçe merkezi ve Alakisak ve Dadaloğlu Kasabasında bulunan ve bugün Kayseri' deki müzelerde sergilenen ilk çağlara ait hayvan heykelleri, paralar ve kabartma resimlerden anlaşılmaktadır.

1071 yılında Alparslan'ın Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu'nun fethine kadar bölge sırasıyla Kapadokyalılar, Büyük İskender'in Makedonya İmparatorluğu, Pers İmparatorluğu ve Romalıların idaresinde kalmıştır. Malazgirt Zaferinden sonra bölgeye Uygur Türkleri ile İran'dan gelen Afşar Türkleri yerleşmiştir. Tomarza Osmanlı İmparatorluğu idaresindeyken de aynı isimle anılmış ve yönetilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yıllarında Yunanistan ile imzalanan Nüfus Mübadelesi anlaşmaları ile Türkiye'ye getirilen Türk ailelerin bir kısmı Tomarza ve bazı mahallerinde iskân edilmiştir. Bundan sonra 1936, 1940 ve 1950 yıllarında Bulgaristan'dan gelen çok sayıda Türk ailesi de Tomarza merkezine yerleştirilmiştir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme