Kayseri'nin dört bir yanında 2 gün sergilenecek!
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak, Kayseri'nin dört bir yanında iki gün sürecek etkinliğe tüm Kayserililer davet edildi. Etkinliğin 'Alınmayan Tedbirler, Yeni Bir Felaketin Habercisidir! Nitelikli Mühendislik Hizmeti Hayat Kurtarır' başlığı ile üç bölümden oluşacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kayseri'de iki gün sürecek ‘Alınmayan Tedbirler, Yeni Bir Felaketin Habercisidir! Nitelikli Mühendislik Hizmeti Hayat Kurtarır' etkinliği ile vatandaşları deprem konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.
Tarihin en büyük felaketlerinden biri olan Büyük Marmara Depreminin 25. Yılında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 17-18 Ağustos günlerinde Kayseri Meydan, Millet Bahçesi ve Tuna Life AVM'de sergi ve VR izlentisi düzenleyecek. Hatay'da depremin 18. ayında VR video çekimi halkın deneyimine sunulacak. VR gözlüklerle ‘Deprem Sonrası Hatay'ın 18. Ayı' videosu sergi boyunca izlenebilecek. 3 bölümden oluşan etkinliğe tüm vatandaşlar davet edildi.
TMMOB yaptığı açıklamada; ‘Biz İnşaat Mühendisleri olarak her 17 Ağustos'ta ülkemizin yapı stoku, yapı üretim ve denetim süreci başta olmak üzere depreme hazırlık konusundaki uyarılarımızı ne kadar vurgulasak da alınmayan tedbirler, görmezden gelinen deprem gerçeği sonucu can ve mal kayıpları yaşanmaya devam etmiştir. Orta ölçekli sayılabilecek depremlerde bile can kayıplarının ve bina hasarlarının bu kadar büyük olması adeta 6 Şubat Depremleri öncesi bir uyarı niteliği taşımıştır. Depremlere hazırlık çalışmalarının başında yapı stokunun iyileştirilmesi gelmektedir. Oysa ülkemizde yapı stokunun durumu tam anlamıyla belirsizlik içindedir. Öyle ki Türkiye'de yapı stokunun sayısı, bunların ne kadarının riskli olduğu tam anlamıyla bilinmemektedir. Afetlerde oluşan yapı hasarlarının önemli bir kısmı yapı üretim sürecindeki hatalardan kaynaklanmaktadır. Güvenli yapı üretim sürecinin olmazsa olmazı ise şantiye şefliği görevinin eksiksiz olarak yerine getirilmesidir. Halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren yapı üretim sürecinin anahtar pozisyonunda olan şantiye şefinin, taşıdığı sorumluluk ve şantiye alanında yüklendiği görevin kapsamı dikkate alındığında şantiyeden hiç ayrılmaması gerekirken, mevzuatın izin verdiği haliyle 4 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur. Üstelik ilgili mevzuata göre, yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde yapı inşaat alanı sınırı uygulanmamaktadır. Bir deprem coğrafyası olan ülkemizde şantiye şefliği, 1500 m² üstü bütün işlerde tam zamanlı olarak yapılmalıdır' ifadelerinde bulundu.
Büyük Marmara Depreminin üzerinden çeyrek asır geçti diyen TMMOB, ‘Tüm ülkeyi sarsan bu afetin ardından depremlere yönelik konular kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmış, depremlere yaklaşımın yalnızca afet sonrası müdahale ve yara sarma faaliyetleriyle sınırlı tutulamayacağı, depremlere hazırlık çalışmalarının enine boyuna değerlendirilerek kalıcı çözümler üretilmesi gerektiği konusunda bir konsensus oluşmuştur. Nitekim devam eden süreçte birçok kamu kurum ve kuruluşu, üniversiteler ve meslek odalarınca depreme yönelik hazırlık, güvenli ve sağlıklı kentleşme konularında bilimsel-teknik çalışmalar yapılmış, raporlar hazırlanmış, eylem planları oluşturulmuştur. Afete hazırlık konusunda yürütülen tartışmalar gündemden çıkmamalı, yapılan bilimsel-teknik çalışmalar kurumların tozlu raflarında unutulmaya terk edilmemelidir. Başta İnşaat Mühendisleri Odası deprem gerçeğinin unutulmaması, gerekli tedbirlerin alınması için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ısrarla hatırlatmaya, kamuoyunda farkındalık oluşturmaya çalışmış, yetkili kurumları harekete geçmeye çağırmıştır' açıklamasında bulundu.