Kayseri'nin ismi nereden geliyor?

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri pek çok medeniyetin beşiği olmuştur. Peki Kayseri'nin isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Yüzyıllardın pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri'nin isminin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Pek çok isim değişikliğine uğrayan Kayseri'nin isim tarihini sizler için derledik…

Türkiye'nin kültür, sanat, bilim ve turizm merkezlerinden biri olan Kayseri, tarihin en eski zamanlarından beri pek çok uygarlığa beşiklik etmiş ve her dönemde önemini korumuştur. Kayseri'nin bilinen en eski ismi Kanisti'dir. Asurlular dönemine rastlayan çağlardaki bu isim daha sonra ‘Mazaka' olarak değişmiş. Mazaka ismi Kapadokyalıların atası ve lideri Mechus, ya da Mosoch'dan geldiği rivayet ediliyor. Başka bir görüş de, Mazak'ın Grek kültüründen etkilenilerek Mazaka'ya dönüşmesinden geldiği yönünde…

Bu isim Frig dilinde Zeus manasına gelen Mazcus'tan gelebileceği de öne sürülmüş. En çok kabul gören etimolojik kökeni de bu olduğu belirtilir. Bulunan en eski paralar üzerinde bu ifadeye rastlanmıştır. Bir dönem Kayseri'nin ismi ‘Eusebeia' (Evsebela) idi. Bu adla I.Kapadokya Krallığı'nın başkenti olduğu da kaynaklarda ifade ediliyor.

Kayseri Roma İmparatorluğu'nun yönetimine geçince İmparator Tibetius bu kenti îmâr etti. Üvey babası ve selefi Augustus'un onuruna Lâtince ‘imparator şehri' anlamına gelen ‘Caesarea' dendi. Zamanla ‘Kaysera' olarak anıldı. Kayseri'nin bu ismi alış tarihi M.S. 17.yüzyıla rastlıyor. Şehir bu isimle ünlenerek tanınmıştır. Türkler bu şehri fethedince ‘Kayseri' ismi ile anılmıştır. Araplar ‘Kaysariye' şeklinde kullanmışlardır. Aynı yıllarda, Anadolu'da aynı isimli başka şehirlerin de bulunmasından dolatı şehri diğerlerinden ayırmak için; ‘Erciyes'in kenarındaki Kaisareia, Kapadokya'nın başkenti Kaisareia, Anadolu''nun öncü şehri Kaisareia' gibi isimler verilmiştir.
Şehrin bugünkü adını alışı ise 7. Asırda Arap ordularının şehri ele giçirmelerinden sonraki döneme denk geliyor.'Kaisareia' adının ‘Kayseri' şeklinde okunuşuyla şehir, o tarihten günümüze bu isimle anılmaktadır.

Kayseri, her köşesi değişik uygarlıkların kalıntılarının birbiriyle kucaklaştığı Anadolu'nun en köklü ve en eski yerleşim alanlarından biridir. M.Ö. IV.binden, yani Kalkolotik (Bakırtaş) çağlardan başlayarak Asur, Hitit, Frig dönemlerinde ve Roma devri sonuna kadar bir yerleşim alanı olan Kültepe; bu uygarlıkların kalıntılarını barındıran bir açık hava müzesidir. Kayseri, bu önemli merkezin yakınında yer alan bir bölge olarak bu uygarlıkların hepsinden derin izler taşımaktadır.

1067'de Selçuklu komutanı Afşin ile Türk hâkimiyetine giren Kayseri; Selçuklu Devleti, Eretna Beyliği, Dulkadiroğulları, Kadı Burhanettin, Karamanoğulları ve Osmanlı Devleti dönemlerini yaşamış, başta Selçuklular olmak üzere her dönemde önemli bir Türk kültür merkezi olmuştur.

Cumhuriyet döneminde 1924 Anayasası ile il yapılan Kayseri, Ülkemizin ilk uçak fabrikasının kurulması ve ardından gelen demiryolları bağlantıları hattı, 1953'te kurulan Sümer Bez Fabrikası ve 1950'lilerde başlayan sanayi sitesi ile Türkiye'nin ilk büyük sanayi ve ticaret hamlelerine öncülük etmiştir. Günümüzde ise Kayseri ekonomik, kültürel, sağlık, eğitim, spor ve şehircilik alanında yakaladığı ivme ile Türkiye'nin en hızlı gelişen ve dikkat çeken şehirlerinin başında geliyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme