Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine nasıl yapılır?

Kayseri'nin vazgeçilmez lezzeti nevzine tatlısı şerbetli tatlılar arasında sevilen, tercih edilen bir tatlıdır. Hamur işi olan nevzine tatlısının püf noktası şerbetinde pekmez kullanılmasıdır. Peki nevzine tatlısı nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? Püf noktası nedir? Merak edilenler Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haber Detaylarında…

TAKİP ET

Kayseri'nin vazgeçilmez lezzeti nevzine tatlısı şerbetli tatlılar arasında sevilen, tercih edilen bir tatlıdır.

Nevzine önemli misafirlere ikram edilir. Oğlan doğuran gelinlere kaynanasının nevzine ikram etmesi de eski bir Kayseri geleneğidir. Nevzine, eskiden evlerde fırın bulunmadığı için mahalle fırınlarında pişirilirdi. Pastırma, sucuk ve mantısıyla ünlü Kayseri'nin yöresel tatlılarından nevzine, tahinli hamurun pekmezli şerbetle buluşmasıyla sunuma hazır hale gelip sofralarındaki yerini alıyor. Yıllar önce mahalle fırınlarında pişirilen ve özel günlerde önemli misafirlere ikram edilen nevzine tatlısı, günümüzde evlerde de hazırlanıp, damakları tatlandırmayı sürdürüyor.

Kayseri yöresinin leziz tatlılarından olan nevzine tatlısı yiyen herkesi kendine hayran bırakıyor. Oldukça pratik bir şekilde hazırlanan bu tatlı vazgeçilmez tarifleriniz arasında bulunacak.
KAYSERİ'DEN NEVZİNE TATLISI TARİFİ
Nevzine tatlısı İçin Malzemeler
ŞERBETİ İÇİN
2 su bardağı su
2 çay bardağı şeker
2-3 damla limon suyu
1 çay bardağı sarı üzüm pekmezi
HAMURU İÇİN
3 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı tahin
1 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı tam buğday unu


Hazırlanışı
Şerbeti hazırlamak için bir tencereye su ve şekeri ilave edin. Şeker eriyene kadar karıştırın. Şekerli suyu 10 dakika kaynattıktan sonra tencerenin içerisine limonu ekleyin ve 3 dakika daha kaynatın. Ocaktan aldığınız şerbeti 5 dakika dinlendirin. Şerbetin içerisine pekmezi ilave edip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Tatlının hamuru için derin bir kaba tereyağı, süt, sıvı yağ, tahin, sirke ve kıyılmış cevizi alarak iyice karıştırın. Karışımın içerisine unu ve kabartma tozunu yavaş yavaş ilave ederek oldukça yumuşak bir hamur elde edin. Fırın kabını iyice yağlayın. Hamuru fırın kabına döküp kaşıkla yayın. Hamurun üzerine çatalla çizikler atın.Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Pişen hamuru ilk sıcağı çıkana kadar 5 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz tatlıyı fırın kabının içinde porsiyonluk kare dilimler olacak şekilde kesin. Soğuk şerbeti tatlı hamurunun üzerine yavaş yavaş dökün. 1 saat dinlendirdiğiniz tatlıyı servis ederken yanına dondurma veya kaymak ekleyebilirsiniz. Üzerini ceviz ve tahinle süsleyerek servis edin. Afiyet olsun

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme