Kayseri'nin Pırtımpırt yemeği Masterchef ile yeniden gündem oldu!

Kayseri'nin pırtımpırt yemeği Masterchef'in 11 Kasım Pazartesi günü yayımlanan bölümünde yeniden gündem oldu. Peki Kayseri'nin meşhur yemeği hangi ilçeye ait? Pırtımpırt tarifi nedir? Pırtımpırt nasıl yapılır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'nin Develi ilçesine ait pırtımpırt yemeği Masterchef programıyla yeniden gündem oldu. Programda kaptanlık düellosunda 14 soruluk bilgi yarışması yapıldı. Bilgi yarışmasında 4. soruda yer verilen pırtımpırt yemeğini kimileri ilk kez duuydu kimileri nasıl bir yemek olduğunu merak etti. Vatandaşlar pırtımpırt yemeğini araştırmaya başladı.

İsmi neden pırtımpırt?

Develi ilçesinin yöresel yemeği pırtımpırt'ın adının farklı olması nedeniyle nereden geldiği veya neden bu ismin yemeğe verildiği merak konusu oldu. Kuru asma yapraklarıyla yapılan pırtımpırt yemeği yaprakların parçalanmasından dolayı 'pırtım aşı', 'pırtımpırt' veya 'kirtimpurt' olarak anılıyor.

Asma yapraklarının parçalanarak tencerede pişirilen meşhur yemek, hafif ekşili tadıyla ıspanak, pazı gibi yemeklerden ayrılır.

Pırtımpırt tarifi!

Akşam sofralarını süsleyen pırtımpırt tarifi ise oldukça basit. İşte malzemeler,

- 200 gr dana eti

- 1 çay bardağı haşlanmmış yarma (dövme)

- 1 su bardağı haşlanmış nohut

- İstediğiniz kadar asma yaprağı (taze, kuru isterseniz salamura olur)

- 5 diş sarımsak

- 2 yemek kaşığı salça

- 2 adet soğan

- Sıvı yağ

- Et suyu

Hazırlanışı,

Bir su bardağı nohut ve bir çay bardağı yarmayı akşamdan ıslatın. Yemeği yapacağınız sırada sularını değiştirip tencerelerde haşlayıp süzün. Asma yaprakları da ayrıca haşlayın ve kevgirle süzgece alıp süzdükten sonra ince ince doğrayın.

Soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın ardından 2 çorba kaşığı tereyağı tencerede eritip soğan pembeleşinceye kadar kavurun.

Ardından yarım kilogram kemikli et ilave edip kavurmaya devam edin. Bir çorba kaşığı domates salçası, bir kaşık suyla ezilip tencereye ekleyip asma yaprağı, nohut ve yarma ilave ederek karıştırın.

Üzerine çıkacak kadar su eklenip kapağı kapalı olarak pişirin, sıcak olarak servis edin... Afiyet olsun...

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme