Kayseri'nin yanı başında büyük deprem riski! Uzmanı bu illeri atlıyorsunuz diyerek uyardı…
Japon deprembilimci Yoshinori Moriwaki, Kayseri'nin yanı başındaki ilde şiddetli deprem riskinin bulunduğunu belirterek, tehlikeye dikkat çekti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Tüm Türkiye büyük Marmara depremine odaklanmışken Japon deprembilimci Yoshinori Moriwaki, depremin Kayseri’nin yanı başında bulunan o ilden vuracağını söyledi. İşte detaylar…
Türkiye’de milyonlarca vatandaş Kahramanmaraş merkezli büyük depremin ardından bu gibi doğal afetlere ilişkin uzmanların açıklamalarını yakından takip ediyor. Bu çerçevede Naci Görür, Ahmet Ercan, Şener Üşümezsoy, Celal Şengör ve Yoshinori Moriwaki gibi önemli isimlerin açıklamalarına özellikle dikkat çekiyor.
Yoshinori Moriwaki Türkiye’de beklenen depremlere ilişkin kritik ve büyük öneme sahip açıklamalarda bulundu. Büyük deprem İstanbul’da beklenirken diğer bölgelerin unutulduğuna dikkati çeken Moriwaki, Adana’dan Kıbrıs’a uzanan fay hattındaki tehlikeyi vurguladı.
Adana’dan Kıbrıs’a fay hattı…
karar.com’da yer alan habere göre Moriwaki Adana’dan Kıbrıs’a uzanan fay hattı için şöyle konuştu, ‘Elazığ’dan sonra Kahramanmaraş ve Hatay’da depremler oldu. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın batı kolu olarak Adana’dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum’
Denizde deprem tehlikesini de hatırlatan Yoshinori Moriwaki, ‘Türkiye’de tsunami tehlikesi fazla olmasa da denizde deprem olursa tsunami ihtimali ortaya çıkabilir. Japonya’da, Pasifik’te tsunamiler oldukça yaygındır. Türkiye’de böyle bir durum yok ancak yine de dikkatli olunmalı’ ifadelerini kullandı.
İstanbul’da büyük deprem bekleniyor!
Erzincan’a 1939’daki büyük deprem bu süreci başlattı ve 1990’lar boyunca Türkiye’de birçok büyük deprem yaşandığını söyleyen Yoshinori Moriwaki, şöyle konuştu,
‘Doğu Anadolu Fay Hattı boyunca birçok yer etkilendi. Kahramanmaraş’tan sonra Hatay’a kadar uzanan bir fay hattı domino etkisi oluşturuyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca da büyük depremler yaşandı. 1999 Gölcük Depremi bunlardan biridir ve Yalova’ya kadar olan bölgeyi etkiledi. İstanbul’da ise 1509 yılında büyük bir deprem yaşandı ve Osmanlı döneminde İstanbul’un surlarını yıktı. 1760’da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye’deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul’da da büyük bir deprem bekleniyor’
Adana'nın Kayseri'ye komşu il olması sebebiyle deprem uzmanı Moriwaki'nin bahsettiği depremin Kayseri'yi de belli bir ölçüde etkileyeceği düşünülüyor.