Kayseri o hocasını unuttu!

Mevlana'nın hocasıydı, Kayseri için önemli bir yere sahip Seyyid Burhaneddin unutuldu. Seyyid Burhaneddin için düzenlenen anma programları 7-8 yıl kadar önce sona erdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Hz. Mevlana, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış önemli bir tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir şairdir. Ünü dünyaya yayılan Hz. Mevlana'yı yetiştiren hocaları arasında Kayseri için önemli bir değer olan Seyyid Burhaneddin ise adeta unutuldu. Seyyid Burhaneddin için düzenli olarak yapılan anma programları 7-8 yıl kadar önce sona erdi. Seyyid Burhaneddin zaman zaman bazı birlikler vesilesiyle anılsa da şimdilerde anma programlarında gereken özen gösterilmediği kaydediliyor.

Seyyid Burhaneddin Hz. Mevlana'nın hocası!

Ömrünün son yıllarını Kayseri'de geçiren Mevlana Celaleddin Rumi'nin hocası Seyyid Burhaneddin hazretlerinin türbesi bugün Kayseri'de en çok ziyaret edilen türbelerin başında gelmektedir. Seyyid Burhaneddin Türbesi; Ahmet Eflaki'nin 'Ariflerin Menkıbeleri' isimli eserinde asıl isminin Hüseyin olup, 1165 yılında Özbekistan'ın Tirmiz kentinde doğduğu ifade edilmektedir. Mevlana Celaleddin Rumi'nin hocasıdır. 9 yıl boyunca Konya'da Mevlana'nın hocalığını yapmış ve Konya'ya geçmeden önce 2 ay Kayseri'de kalmıştır.

Seyyid Burhaneddin Mevlana'nın eğitiminden sonra Kayseri'ye dönmüş ve ölümüne kadar 9 yıl burada yaşamıştır. Ölümüne yakın Kayseri Moğollar tarafından işgal edilip, yağmalanmıştır. Kayseri'nin Moğol ordusu tarafından işgal ve talanı esnasında Mevlana'nın hocası Seyyid Burhaneddin, tüm olayların tanığı olmuştur.

Mevlana matem töreni için Kayseri'ye geldi!

Seyyid Burhaneddin 1244 yılında vefat etmiştir. Seyyid'in ölüm haberi üzerine matem törenleri tertip edilir. Ölüm kırkı geçtikten sonra bu hususta Kayseri Valisi Sahib Şemseddin, Mevlna'ya mektup gönderir, Mevlna saygı göstererek ulu arkadaşlarıyla birlikte Kayseri'ye gelir, Seyyid'in kabrini ziyaretten sonra yeniden matem töreni tertip ederler. Sahib Şemseddin, Seyyid'in bütün kitaplarını ve cüzlerini onlara arzeder, onlar kitapların içinden kendi istediklerini alır, yadigr olmak üzere birkaç risaleyi de Sahib Şemseddin'e bağışlayıp tekrar Konya'ya hareket ederler.

Seyyid Burhaneddin'in türbesi Talas Caddesi üzerinde kendi adıyla anılan büyük mezarlığın içinde bulunmaktadır. Seyyid Burhaneddin'in türbesi, Ankara Valisi Abidin Paşa'nın yardımı ile Kayseri Mutasarrıfı Mehmet Nazım Paşa tarafından 1892 yılında yaptırılmıştır. Türbenin içerisinde Hz.Peygamber'in torunlarından 1414 yılında Kayseri'de ölen Seyyid Zeynelabidin'in mezarı da bulunmaktadır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme