Kayseri Ocak ayında şampiyon
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Kayseri, Ocak ayında 201 milyon 365 bin 205 Dolar ihracat ile tüm şehirler arasında ilk sırada yer aldı.
TİM verilerine göre Kayseri, Ocak ayında, 100 milyon Dolar ve üzeri ihracatı olan şehirler arasında 201 milyon 365 bin 205 Dolarlık ihracatı ile birinci oldu. Geçen yılın aynı ayında 162 milyon 559 bin 597 Dolar ihracat rakamına ulaşan Kayseri'de, bu yıl yüzde 24 oranında artış sağlandı.
KONYA'YI GERİDE BIRAKTI
Kayseri'yi yüzde 19 ile Konya, yüzde 13 ile Denizli izledi. Kayseri'den en fazla ihracatın yapıldığı sektörler; demir ve demir dışı metaller, mobilya kâğıt ve orman ürünleri, elektrik elektronik, tekstil ve hammaddeleri, çelik olarak görüldü. En çok ihracat yapılan ülkeler ise Irak, Almanya, İsrail, İngiltere ve ABD oldu.
'İHRACATIMIZ, İTHALATIMIZIN İKİ KATI'
Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmede bulunan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, zaman zaman hammadde sıkıntısı yaşansa da, Kayseri'de ihracatın ithalatın hemen hemen iki katı olduğunu ifade etti.
'BU, KAYSERİLİ İŞ İNSANLARIMIZIN BAŞARISI'
Pandemiye rağmen şehrin yakaladığı ihracat başarısının arkasında ülkesine destek veren Kayserili iş insanlarının çalışma azminin bulunduğunu söyleyen Gülsoy, 'Bu başarı pandemi sürecine rağmen iş insanlarımızın işlerine ne derece önem verdiklerini, sahip çıktıklarını, mücadele ettiklerini, devlete güvendiklerini, istihdam ve ekonomiye katkı vermek için canla başla çalıştıklarını göstermektedir. Mücadeleyi bırakmayan iş insanlarımıza çok teşekkür ediyorum.' dedi.
'KAPANAN İŞ YERİ SAYIMIZ STABİL'
Öte yandan Kayseri'de açılan ve kapanan üye iş yerleri sayılarını da değerlendiren Gülsoy, kapanan iş yeri sayılarında herhangi bir artış olmadığını kaydetti. Gülsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Rakamlara baktığımızda; 1 Ocak 2021 ve 17 Şubat 2021 tarihleri arasında kurulan şirket sayısı 367, kapanan şirket sayısı 91; Türkiye'de pandemi tedbirlerinin alınmaya başlandığı 11 Mart'tan 31 Aralık tarihine kadar kurulan şirket sayısı bin 606, kapanan şirket sayısı 492; 1 Ocak 2020 ve 1 Ocak 2021 tarihlerinde kurulan şirket sayısı 2 bin 69, kapanan şirket sayısı 596; 1 Ocak - 11 Mart 2020 arasında kurulan şirket sayısı 463, kapanan şirket sayısı 104. Bütün bu rakamları değerlendirdiğimizde ve geçen yıllarla kıyasladığımızda, kapanan şirket sayılarının stabil olduğunu görüyoruz. Kapananların bir kısmı şirket oluyor, bir kısmı ortaklıktan ayrılıp iş değiştiriyor ya da tür değişikliğine gidiyor. Bu bakımdan kepenk kapatma dediğimiz olay azınlıkta. Kapananların ekseriyeti de, perakende ya da hizmet sektöründeki üyelerimizden oluşuyor.'
'KADEMELİ NORMALLEŞMEYİ OLUMLU BULUYORUZ'
Daha önce yaptıkları açıklamalarda kademeli açılışla ilgili önerilerde bulunduklarını hatırlatan Gülsoy, 'Bu süreçte özellikle küçük esnaf dediğimiz; perakende ve hizmet sektöründe iş yapan iş esnafımız sıkıntı yaşadı, yaşamaya da devam ediyor. Biz, üyemiz ya da üyemiz değil diye bir ayrımda bulunmuyoruz. Kayseri için iyi olan ne ise onu önceliyoruz. Daha önce yaptığımız açıklamalarımızda perakende ve hizmet sektörlerinin kademeli olarak açılmasını talep etmiştik. Sayın Cumhurbaşkanımız da buna yönelik bir açıklamada bulundu ve topu bize attı. Tedbirlerinizi alırsanız, vaka sayılarınız sıfıra inerse kademeli olarak açılmaların uygulanacağını ifade etti. Biz süreci olumlu buluyoruz.' ifadelerini kullandı.
Selma Kara