Kayseri Pazarlarında Yeni Uygulama!

Kayseri'de ekonomik şartların giderek zorlaşmasıyla birlikte, esnaf da vatandaşın bütçesine uygun yeni satış yöntemleri geliştirmeye başladı. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de…

Özellikle pazarda satılan ürünlerde bu durum net bir şekilde gözlemleniyor. Vatandaşın kiloyla ürün alma imkânı azalınca, esnaf ürünleri dilimle ya da gramla satışa sunmaya başladı.

Bir pazarcı, tezgâhına koyduğu bamyayı kilogram fiyatıyla değil, gramajına göre satıyor. 200 gram bamyayı ‘bir yemeklik' etiketiyle 30 liraya, 335 gramını ise ‘tam yemeklik' etiketiyle 50 liraya satıyor. Pazarcılar bu uygulamayı yaygınlaştırmalarının nedenini ise şöyle açıklıyor: ‘Kilogram fiyatını yazdığımızda müşteri kaçıyor. Bamyaya 100-150 lira kilogram fiyatı yazınca kimse yaklaşmıyor. Bu yüzden biz de bir yemeklik ve tam yemeklik şeklinde etiketler koyduk. Bir yemeklik 30 lira, tam yemeklik ise 50 lira. Bu şekilde müşteri en azından ne kadar para ödeyeceğini biliyor ve daha rahat alışveriş yapabiliyor.'

Özellikle yaz mevsiminde bolca tüketilen karpuz bile dilimle satılmaya devam ediyor. Bir pazarcı bu durumu şu sözlerle özetliyor: ‘Ağustos ayındayız ve karpuzun en bol olduğu dönemde bile dilimle satış yapıyoruz. Vatandaş karpuzun bile pazarlığını yapıyor. Çünkü alım gücü neredeyse sıfır.'

Durum sadece esnafın değil, vatandaşların da gündeminde. Alışveriş yapan bir vatandaş, ‘Eskiden kiloyla alırdık, şimdi dilimle, gramla alıyoruz. Alım gücümüz kalmadı. Eskiden 2-3 kilo alırdık, şimdi bir yemeklik alabiliyoruz,' diyerek durumun zorluğunu dile getiriyor. Başka bir vatandaş ise, ‘Her şey o kadar pahalı ki, pazar alışverişi bile lüks oldu,' diyor.

Kayseri'de pazar yerlerinde giderek yaygınlaşan bu yeni satış yöntemleri, ekonomik şartların vatandaş üzerinde ne denli ağırlaştığını gözler önüne seriyor. Esnaf, vatandaşın bütçesini düşünerek böyle bir yol izlediğini belirtirken, vatandaşlar ise alım gücünün her geçen gün daha da eridiğini ifade ediyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme