Kayseri Pazarlığının Kökeni Bakın Kaç Bin Yıl Öncesine Dayanıyor?

Ticarette elde ettikleri başarılarla ünlenen Kayserililer, her alışverişte 'pazarlık' yapmayı ticaretin altın kuralı olarak görüyor. Fiyatların sabit olduğu AVM'lerde, şehir dışı ve yurt dışı seyahatlerde bile 'pazarlık yapan' Kayserililerin bu alışkanlığı bakın nereden geliyor. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de ‘pazarlık yapılmadan mal alınmaz' kuralı geçerli. Fiyatı sorulan her ürün daha düşük fiyata satın alınmak istenir. ‘Daha aşağı olmaz mı?', ‘Bu fiyata olmaz mı? Gibi sorular Kayseri ticaretinin günlük bir rutini.

Kayserililer, pazarlık yapmadan yapılan alışverişte kandırılmış olabileceklerini düşünür. Bu nedenle nereye giderlerse gitsinler, mutlaka alışverişten önce pazarlığa tutuşurlar. Kayserililerin bu alışkanlığı, gittikleri şehir dışında ve yurt dışında da kendini gösteriyor.

Hatta fiyatların sabit olduğu AVM'lerde bile indirim almak için pazarlığa tutuşurlar. Kayseri dışındaki yerlerde bu alışkanlık bazen garip karşılanır, bazen de ‘Siz Kayserili misiniz?' sorusuyla karşılık bulur. Kayserililerin pazarlık yapma alışkanlığının kökeni sanılandan çok daha eskiye dayanıyor.

Milliyet yazarı Menderes Özel, 'Kayseri pazarlığı'nın 4 bin yıl öncesine uzanan' bir öyküsü olduğunu kaleme aldı. Kent merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Kültepe'deki (Kaniş Karum) kazı alanlarındaki gözlemlerini okuyucularıyla paylaşan Özel, bölgenin en az 300 yıl boyunca ticaretin kalbi olduğunu aktardı.
Kayseri topraklarının geçmişinde ticaret olduğuna vurgu yapan Özel, bu geleneğin sonraki nesillere de aktarıldığını dile getirdi.

İşte Özel'in kaleme aldığı o yazı:

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/menderes-ozel/anadoluda-tarih-kaniste-basladi-7040234

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme