Kayseri tarihinin en büyük şirket devri gerçekleşiyor, 700 bin abonesi var!
Çoğunluk hissesi Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'da olan Kayseri'nin en büyük şirketlerinden biri olan Kayserigaz'ın, Aksa Enerji'ye satışı konusunda görüşmeler yürütüldüğü öğrenildi. 2003 yılından itibaren Kayseri ve ilçelerinin doğalgaz dağıtım işlemlerini gerçekleştiren Kayserigaz'ın yaklaşık 700 bin bağımsız bölüm abonesi bulunuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Kayseri, Erciyes Anadolu Holding’in hangi şirketlerinin satılacağına kilitlenmişken, sürpriz bir satış haberi daha gündeme bomba gibi düştü. 2007 yılında lisans alarak Kayseri merkez ve çevre ilçelerinin doğalgaz dağıtım ve satış işlerini gerçekleştiren Kayserigaz’ın ikinci kez satılması gündeme geldi.
Şirketin Yüzde 80’i SOCAR’da
Alman EWE Turkey Holding, Büyükşehir Belediyesi ve Çalık Holding tarafından 2003 yılında kurulan Kayserigaz, 2019 yılında Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR tarafından satın alınmıştı. Socar, Kayserigaz ile birlikte Bursagaz’ı da bünyesine katmıştı. Kayserigaz’ın yüzde 80 hissesi SOCAR’ın elinde bulunurken, Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 10, Çalık Holding’in de aynı şekilde yüzde 10 hissesi bulunuyor. 2003 yılı sonunda 667 bin bağımsız bölüm abonesi bulunan Kayserigaz’ın abone sayısının yıl sonunda 700 bini geçmesi bekleniyor.
Satış görüşmeleri devam ediyor
Socar’ın yüzde 80 hissesini Türkiye enerji devi Aksa Enerji’ye satışı konusunda uzun süredir görüşmeler yaptığı ve görüşmelerin son aşamaya geldiği öğrenildi. İşlemlerin sonuçlanması halinde Kayseri tarihinin en büyük şirket devri kısa süre içerisinde gerçekleşecek. Bu satış aynı zamanda Kayseri’de 700 bin doğalgaz abonesini doğrudan ilgilendiriyor.
Büyükşehir Belediyesi ile Çalık Holding’e ait yüzde 10’lık hisselerin de satışa konu olup olmadığı konusunda bilgi alınmadı. Görüşmelerin son aşamaya geldiği ve yakında kamuoyuyla bilgi paylaşımının gerçekleştirileceği de gelen bilgiler arasında. Şirketin devir bedeli ve diğer koşullarla ilgili de henüz kamuoyuna yansıyan bir bilgi olmadı.
SOCAR Türkiye Hakkında
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi olan SOCAR, Türkiye’de doğalgaz ve enerji alanında pek çok yatırımları ile gündeme geldi.
Şirketin resmi sitesinde, şu bilgiler paylaşılıyor: “SOCAR Türkiye adıyla hizmet veren Kurumsal Merkez İş Birimi’mizle birlikte; rafineri & petrokimya, doğal gaz ve portföy yönetimi olmak üzere üç ayrı iş birimimiz üzerinden çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda; Rafineri & Petrokimya İş Birimi’nde Petkim, STAR Rafineri, SOCAR Depolama, SOCAR Ticaret, Petkim RES; Doğal Gaz İş Birimi’nde SOCAR Enerji Ticaret, Bursagaz, Kayserigaz; Diğer Alanlar’da ise SOCAR Terminal, SOCAR Fiber, SOCAR Ar-Ge, SOCAR Sigorta ve TANAP olmak üzere her biri kendi alanında yetkin olan grup şirketlerimiz faaliyetlerini sürdürüyor. İki kardeş ülke Azerbaycan-Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğinin en güçlü temsilcisi olarak bir yandan istihdama ve üretime katkı sağlarken, diğer yandan Türkiye’nin cari açığının azalmasına destek veriyoruz. Türkiye’nin potansiyeline, geleceğine duyduğumuz bu inançla, uluslararası enerji arenasında etkin bir oyuncu olması için önemli roller üstleniyoruz.” (Kaynak: https://www.socar.com.tr/bir-bakista-socar)
AKSA Enerji Hakkında
Aksa Enerji’nin resmi sitesinde ise şu bilgilere yer veriliyor: “1997 yılında kurulan Aksa Enerji, Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisidir. Aksa Enerji’nin ana ortağı Kazancı Holding, temelleri 1950’li yıllarda atılan, bugün, 4 kıtada üretim yapan, 10.000’den fazla çalışanıyla 22 ülkede faaliyet gösteren ve 178 ülkeye satış yapan küresel bir güçtür. Kazancı Holding, her biri sektöründe öncü konumda bulunan iştirakleri aracılığıyla, enerji üretimi, elektrik dağıtımı ve satışı, doğal gaz dağıtımı, jeneratör üretimi ve satışı ile enerji sektörünün lider gruplarından biridir.
Grup, enerjinin yanı sıra tarım ve turizm alanlarındaki faaliyetleri ile de değer yaratmaktadır. 7 ülkedeki faaliyetleriyle global bir enerji şirketi olan Aksa Enerji, projelendirmeden satın almaya, inşaat ve montaja kadar tüm santral kurulum işlemlerini yetkin teknik ekipleriyle kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Şirket, bugüne kadar kömür, akaryakıt, biyogaz, doğal gaz, rüzgâr ve hidroelektrik gibi çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak 30’dan fazla enerji santralini inşa etmiş ve işletmiştir.” (kaynak: https://www.aksaenerji.com.tr/tr/hakkimizda/).