Kayseri'ye kış gelmeden bahar geldi – Cemre düştükten sonra kar yağar mı?
Kayseri henüz kış yüzü görmeden baharın müjdecisi ilk cemrenin havaya düşmesiyle bahara merhaba dedi. Peki cemre düştükten sonra kar yağar mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Kayseri'de kış aylarında kar yağışı ve yağmur etkili olmadı. Ancak henüz kış yüzü görmeyen Kayseri baharın müjdecisi ilk cemrenin havaya düşmesiyle bahara merhaba dedi. Vatandaşlar cemre düştükten sonra kar yağıp yağmayacağını merak ediyor.
2024 cemre düşme tarihlerine yönelik araştırmalar şubat ayında hız kazandı. Geleneksel olarak yüzyıllardır düşmesiyle birlikte havaları ısındırdığına inanılan cemrelerden ilki havaya düştü. Cemre düştükçe sırasıyla havanın, suyun ve toprağın ısındığına inanılıyor.
İlkbahar ile özdeşleşen cemrenin ilki bugün havaya düştü. Halk arasında sıcaklığın artması olarak bilinen cemreler toplamda üç tane. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılıyor.
Üçüncü cemrenin toprağa düşmesinin ardından baharın geldiği kabul ediliyor.
Cemre düştükten sonra kar yağar mı?
İnanışa göre, cemre baharın müjdecisi sayılır. Cemrenin düşmesiyle birlikte toprak hareketlenirken, erimez denen buz kütlelerini erir. Cemre, ilkbaharın gelişi ile birlikte önce havada, sonra suda, en son olarak da toprakta yaşanması beklenen sıcaklık artışlarını belirtmek için kullanılan bir tabirdir.
Arapça kökenli bir kelime olan “Cemre”, “Kor Ateş” manasına geldiğinden bir kor ateşin sıcaklığının (yani baharın gelişiyle birlikte dünyaya daha kuvvetli gelen güneş ışınlarının) hava, su ve toprağa etki etmesiyle ısınmanın gerçekleşmesi kastedilir. Bu etki için “düşmek” fiili kullanılagelmiştir. Dolayısıyla “Cemre düştü mü?”, ”Cemre düştü!” gibi benzetmeler halkımız arasında yaygındır.
Araştırmalar sonucu cemre düştükten sonra kar yağışı etkili olmayacağı çıkarılırken, halk arasında bahar başlangıcında yağan yağmurları da beraberinde getireceği biliniyor.