Kayseri'ye Özgü Kaç Tane Kelime Biliyorsunuz? Anadolu Haber Sokakta
Kayseri, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla tanınan bir şehir olmasının yanı sıra, kendine özgü kelimeleri ve şiveleriyle de dikkat çekiyor. Biz de Anadolu Haber olarak vatandaşlara Kayseri'ye özgü kelimeleri sorduk.
Kayseri, yalnızca tarihi ve kültürel mirasıyla değil, aynı zamanda kendine özgü kelimeleri ve şiveleriyle de ön plana çıkıyor. Şehirde günlük yaşamda sıkça karşılaşılan bazı kelimeler, Kayseri'nin dil zenginliğini yansıtarak şehrin kültürel kimliğine de katkı sağlıyor. Biz de Anadolu Haber olarak vatandaşlara Kayseri'ye özgü kelimeleri sorduk.
İşte cevaplar;
Kayserili olduğunu söyleyen bir vatandaş; ‘Gadasını aldığım kayseri bir kelime, anlamı sarıldığım, kurban olduğum demek' diye konuştu.
‘Nörüyon Kayseri'ye özel'
Başka bir vatandaş ise nörüyon kelimesinin Kayseri'ye özgü olduğunu belirterek; ‘Nörüyon Kayseri'ye özgü bir kelime, ne yapıyorsun? anlamına geliyor. Gadasını aldığımda Kayseri'ye özel' ifadelerini kullandı.
‘Gadasını aldığım derler burda'
Kayseri'ye özgü kültürel ifadeler hakkında konuşan bir vatandaş, şehre ait bir deyimin anlamını açıkladı. ‘Kayseriliyim,' diyen vatandaş; ‘Gadasını aldığım derler burada. Bu ifade, 'Senin üzerine gelen kötülükler bana gelsin' demek' şeklinde konuştu.
‘Nörüyon Yozgat'a özgü'
Yozgatlı bir vatandaş, Kayseri'de uzun yıllardır yaşamasına rağmen, şehre özgü bir kelime bilmediğini belirterek; ‘Yozgatlıyım ama 55 senedir Kayseri'de yaşıyorum. Kayseri'ye özgü bir kelime bilmiyorum. Ama Yozgat'a özgü nörüyon kelimesi var' dedi.
‘Sivas ağzı konuşabilirim'
Sivaslı olduğunu belirten bir vatandaş şu ifadelere yer verdi; ‘Ben Sivaslıyım. Kayseri'ye özgü kelime bilmiyorum. Ama Sivas ağzı ile konuşabilirim. Mesela çok meşhur nörüyon var.'