Kayseri'ye Tramvay Ne Zaman Geldi?

Kayseri son yıllarda hızlı bir konutlaşma yarışı içerisinde. Daha önceleri müstakil veya 5 kat şeklinde inşa edilmiş eski yapıların yerine, yüksek katlı binaların yapılması bölgelerin hizmet taleplerini de doğru orantılı şekilde artırdı.

TAKİP ET

Kayseri'de hızla artan nüfus birbirinden uzaklaşan mahalle ve kamu hizmet binalarını beraberinde getirdi. Örneğin; Şehir Hastanesi şehrin bir yakasında yer alırken şehrin yoğun nüfusunun yaşadığı İldem, Talas gibi yerleşim yerleri diğer yakada kaldı. Ulaşım hizmetlerinin aksamaması ve rahat bir ulaşım sunmak için ise şehirde etaplar halinde 2004 yılından itibaren tramvay hattı inşaatları hız kazandı.

Hattın İldem Bölgesine Uzatılması!

Doğu Terminali bölgesine kadar gelen hattın ilerisinde yer alan ve yoğun bir yerleşim bölgesi olan İldem'e kadar uzatılması için çalışmalar 2012 yılında hız kazandı. Yaklaşık 1 senelik çalışma sonucunda Doğu Terminali bölgesinde son bulan hatta ekleme yapılarak İldem bölgesine kadar uzanması sağlandı böylece yaklaşık hat uzunluğu 27 kilometreye toplam durak sayısı ise 43'e yükseldi.

Talas Cemil Baba Hattının Yapım Süreci:

Kayserililer tarafından sıkça tercih edilen bir ulaşım haline gelmesinin ardından tramvay hattı sayısının artırılması daha çok bölgede yer alması için çalışmalara hız verildi ve bugün çok sayıda kişinin kullandığı T2 olarak adlandırılan Talas hattının yapım çalışmalarına 2012 yılında başlandı. 2014 yılında hizmete alınan hat Erciyes Üniversitesi Hastanelerinden geçerek, eski Talas olarak adlandırılan Talas Cemil Baba bölgesi son durak olacak şekilde inşa edildi. Böylece hat uzunluğu 34 kilometreye, toplam durak sayısı da 55'e çıkmış oldu.

Şehir Hastanesi Hattı…

Kayseri Şehir Hastanesinin inşa edilmesi bölgede yoğun nüfusun artmasına neden oldu. Toplu taşımada sıkıntılar yaşanması üzerine hızla inşaatına başlanan Anafartalar- Kumsmall AVM tramvay hattı, özellikle şehir hastanesine ulaşımı kolaylaştırmak adına çok önemli bir yatırım olarak ön plana çıktı. Daha önce şehrin merkezi bir noktasında yer alan Devlet Hastanesinin hizmetlerinin çoğunu Şehir Hastanesine taşımasıyla aniden bölgede ortaya çıkan ulaşım sorunu 2023 tarihinde hizmete giren 11 istasyonlu yeni tramvay hattı ile çözüme kavuşturulmuş oldu.

Son Hat, Anayurt!

Kayseri'nin nüfus bakımından en büyük mahallerinin de yer aldığı anayurt bölgesinde tramvay hattı inşaatına yönelik çalışmalar 2020 yılında başladı. Hızla inşa edilen hat toplam 11 durak ve 7 kilometre uzunluğundan oluştu. 2023 yılında hizmete alınan hat bölgede otobüslerle sağlanan ulaşım imkanına bir alternatif olarak ortaya çıktı.
Böylece Kayseri geneline raylı sistem hattı 46 kilometreye ulaşırken toplam durak sayısı 75'e yükselmiş oldu.

Yeni inşası hedeflenen proje ise Erkilet Bölgesine şehrin bazı noktalarında yerin altında da gidecek şekilde planlanan Erkilet Tramvay Hattı projesi bu projenin ne zaman hayata geçirileceği konusunda ise net bir tarih bulunmuyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme