Kayseri yeşilleniyor
Kayseri Orman Bölge Müdürü İsa Çapkın, Bölge Müdürlüğünün kurulduğu 2011 yılından bu yana Kayseri 'deki orman varlığının yüzde 8 'den 10 'a yükseltildiğini söyledi.
Kayseri Orman Bölge Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Kayseri Orman Bölge Müdürü İsa Çapkın, 2011 yılında kurulan ve kapsamında Kayseri, Niğde, Nevşehir, Yozgat ve Sivas 'ın bazı ilçelerinin bulunduğu Bölge Müdürlüğü çalışmaları sayesinde, Kayseri 'deki orman varlığının yüzde 8 'den 10 'a yükseltildiğini ifade etti.
GEÇEN YIL 4 MİLYON 453 BİN FİDAN DİKİLDİ
Bölge Müdürlüğünün sorumluluğundaki toplam orman alanın 923 bin 172 hektar olduğunu belirten Çapkın, 'Kayseri 'deki toplam orman alanının ise 166 bin 864 hektar. Bölge Müdürlüğümüzün kurulduğu yıldan 2019 sonuna kadar 49 bin 226 hektar arazide çalışma yapılarak 61 milyon adet fidan dikimi yapıldı. Yine aynı yıllarda Fidanlık Şefliğimiz tarafından 16 milyon 318 bin adet fidan üretildi. 2020 yılına geldiğimizde ise 9 bin 500 dekar alanada 4 milyon 453 bin fidanı toprağa kazandırdık ve bu geçen yıl başında hedeflediğimiz rakamın üzerinde. Ayrıca geçen yıl, 13 bin 118 hektar alanda da bakım çalışması yaptık.' dedi.
EN ZENGİN İLÇE YAHYALI
2021 yılında ise 800 hektarın üzerinde alanda ağaçlandırma çalışması ile 1 buçuk milyon fidan üretimi yapılacağını kaydeden Çapkın, ilde daha çok kızılçam, karaçam, meşe, titrek kavak, sedir, kısmen göknar ağaçlandırması yaptıklarını dile getirdi. Çapkın, Yahyalı ilçesinin orman varlığı bakımından en zengin ilçe olduğunu söyledi.
'TİTREK KAVAK 'TA ÖN SIRALARDAYIZ
Kayseri 'nin; doğal olarak yetişen 'titrek kavak ' türünde, Türkiye 'deki önemli merkezlerinden olduğunun altını çizen Çapkın, 'Titrek kavak dediğimiz tür özellikle Erciyes bölgesinde 3 bin hektarın üzerinde bir alanda yoğun yayılış göstermektedir. Bu doğal ve öncü bir ağaç türü. Yani bir alan orman olmadan önce oraya gelip yerleşen bir türümüz. 3 bin hektar ciddi bir rakam ve hızlı bir yayılış gösteriyor. Bu anlamda Türkiye 'de farklılık gösteriyor. Bununla ilgili olarak 2019 yılının sonbaharında Erciyes 'te akademisyenlerin katılımıyla titrek kavakla ilgili çalıştayı yaptık. Titrek kavağın yaygınlaştırılmasına dair çalışmalarımız da sürecek.' diye konuştu.
2 ADET BAL ORMANI KURULDU
Geçen yıl Develi ve Yeşilhisar 'a kazandırılan 2 adet bal ormanı ile Kayseri 'deki bal ormanı sayısının 6 'ya yükseldiğini kaydeden Çapkın, şunları söyledi: 'Bu bal ormanlarını Arıcılar Birliği ile temasa geçerek kuruyoruz. Bu kapsamda 2020 yılında Bünyan ilçesinde Gergeme Bal Ormanı kurduk. 27 hektar sahada 14 bin 100 adet fidan dikimi gerçekleştirdik. İğde, mahlep, zerdali, akasya, badem, ahlat, lavanta ve ıhlamur fidanları diktik. Yeşilhisar ilçesinde kurduğumuz bal ormanı da 32 hektar bir sahada. Burada da akasya ve lavanta ağırlıkta olmak üzere 22 bin adet fidan dikimi yaptık. Bunlar dışında yine Arıcılar Birliği vasıtasıyla da arıcılarımıza 20 bin adet bedelsiz fidan dağıttık. Ayrıca Develi 'de 20 hektar alanda mesire alanı kurduk.'
KAYSERİ-ANKARA YOLU YEŞİLLENECEK
Ayrıca yol kenarlarında yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Çapkın, '2020 yılında Kayseri-Erciyes-Develi yolu kenarlarında 30 kilometre boyunca uygun yerlere 163 bin adet; Kayseri-Sivas yolunda yaptığımız yol kenarı ağaçlandırmasında 7 bin 300 adet daha fidan diktik. 2021 yılında Kayseri-Ankara yolunda 40 kilometre alanda ağaçlandırma faaliyeti yapacağız. Bu çalışmalardaki amacımız; karayollarının daha estetik hale getirilmesi, biyolojik çeşitliliğin artırılması ve erozyonun engellenmesi.' şeklinde konuştu. Çapkın, alan ağaçlandırması kapsamında ise 2020 yılında 5 okul bahçesi ve üniversitede 1000 adet fidan ve 4 mezarlıkta da 2 bin adet fidan dikimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.
ORMAN YANGINLARI ARTTI
Ağaçlandırma çalışmalarındaki artışa rağmen, tüm Türkiye 'de olduğu gibi Kayseri 'de de orman yangınlarının sayısının arttığına dikkat çeken Çapkın, bu durumun nedenini küresel ısınmaya bağladı.
1 YILDA 7, 9 YILDA 13 YANGIN
Sadece geçen yıl meydana gelen orman yangınlarının, Müdürlüğün kurulduğu ilk 9 yıla oranla daha fazla olduğuna dikkat çeken Çapkın, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Müdürlüğümüzün kurulduğu 2011 yılından 2020 yılına kadar 32,3 hektar alanda 13 orman yangını görülmesine rağmen; sadece geçen yıl, 7 yangın meydana geldi ve yangınlarda 53,59 hektar alan zarar gördü. Bunun temel nedeni de küresel ısınmaya bağlı olarak artan kuraklık. Türkiye 'de meydana gelen orman yangınlarının yüzde 90 'ının ise insan kaynaklı orman yangınları olduğunu biliyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızı bu konuda hassas davranmaya çağırıyoruz.'
ORKÖY DESTEĞİ ARTIRILDI
Orman köylülerinin yerinde kalkındırılmasını sağlayan ORKÖY destekleri kapsamında da 2012-2019 yılları arasında 960 aileye 18 milyon 953 bin TL ferdî proje ve hibe desteği sağlandığını belirten Çapkın, 2021 yılında ödenek miktarının artırıldığını ifade etti. Çapkın, '2020 'de de 7 ilçeye bağlı 9 mahallede 63 aileye, toplam 1 milyon 890 bin TL süt sığırcılığı projesi uygulamışız. Yüzde 20 'si hibe, geri kalan kısmı da 2 yıl ödemesiz ve 5 yıl boyunca her yıl birer taksit ödenmek üzere faizsiz olarak geri ödenecek. Bu yılki ORKÖY desteğimiz ise artırıldı. 2021 yılı için 2 buçuk milyon TL ödeneğimiz geldi. Bu destekler kapsamında süt sığırcılığı dışında, süt koyunculuğu, fennî arıcılık, güneş enerjisi su ısıtma sistemi, katı yakıtlı kalorifer sistemi, çatı tipi PV sistemi, traktör gibi destekler veriyoruz.' dedi.
3 MAHALLE ORMANLARIN GELİRİNDEN FAYDALANACAK
Son olarak, geçen yıl, Pınarbaşı ilçesindeki Yusuflar Mahallesi, Sarıoğlan ilçesinde Tatılı Mahallesi ve Yahyalı ilçesindeki Karaköy Mahallelerinde köylülere gelir getirici faaliyetler kapsamında 300 dekarlık alanda badem, iğde ve mahlep dikimi yaptıklarını da sözlerine ekleyen Çapkın, 'Bölge Müdürlüğü olarak 3 yıl bu alanların bakımlarını yapacağız. 3 yıldan sonra 49 yıllığına, köyde kaç hane varsa, hane başına düşen ağaç sayısını hesaplayıp kendilerine sertifikayla bu ağaçları veriyoruz. Mülkiyet devletin ancak üzerindeki ağaçların meyvesinden vatandaşlarımız yararlanacaklar.' ifadelerini kullandı.
Selma Kara