Kayseri yozlaşıyor! Buna 'dur' demeli!
Kayseri'de bazı düğünler geleneklerden uzak iddialı şekilde gerçekleşiyor. Bu süreçte aileler üzerinde maddi yük artarken bu değişim kültürel yozlaşma olarak nitelendiriliyor. Detayar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Kayseri'de ekonomik ve sosyal gelişimin yanı sıra, hızla artan yozlaşma sorunu dikkatlerden kaçmıyor. Kentte yapılan düğünlerin bir çoğu 'kültürel yozlaşmayı' destekler nitelikte olduğu görülüyor.
Kayseri'nin yıllardır süregelen gösterişli düğünlerinde son dönemde değişiklikler yaşanıyor. Süslü ve gösterişli düğünler Kayseri'nin gelenekleri arasında bulunuyor. Ancak kuaför ve organizasyon paylaşımları, sosyal medya etkisi ile birlikte bu gösteriş adeta yarış halini aldı.
Nedimelerde sınırları zorlayan kostümler!
Kentte gerçekleştirilen düğünlerde organizasyona büyük önem veriliyor ve bunun için milyonlar akıtılıyor. Düğün veya kına gecesinde gelinlerin etrafında bulunan nedimelerin kıyafetleri prenses, korseli ve viktoryen, renkli, parlak tulumlar veya temalı kostümler olarak konsepte göre belirleniyor.
Özellikle batı kültüründen esinlenen bu kıyafetler, kına gecelerinin tarihi ve kültürel dokusuyla bağdaşmadığı belirtiliyor.
Ekonomik kriz yaşanıyor, bu düğünler tartışılıyor!
Ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde bolca para akıtılan düğünler vatandaşlar arasında tartışma konusu oldu. Düğünlerde nedimelerin giydiği kıyafetler kına gecelerinin yapısına uymasa da farklı ve ilgi çekici olmasıyla pek çok vatandaşı tercihi oluyor.
Kentte geçmişte yapılan düğünler dillerden düşmüyordu. Ancak son dönemde lüks yarışı haline gelen düğünler yüzyıllardır süregelen Türk kültürüne ait değerlerin yavaş yavaş silindiği ifade ediliyor. Öte yandan, bazıları bu yeniliklerin kına gecelerine modern bir dokunuş kattığını savunuyor.
Geleneksellik ve modernlik arasındaki bu çatışma, kentte kültürel dokuya ilişkin tartışmaları da alevlendiriyor.
Kına gecesinin amacı ne?
Doğumdan ölüme kadar geçiş dönemleri törenlerinde kına Türk kültüründe önemli bir yer tutmaktadır. Evlenmede, düğünde, bayram ve kutlamalar veya hacca giderken kına yakılmakatadır.
Yrd. Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı'nın Kültürel Bellek Ve Süreklilik: Kına Gecelerinden Mezuniyet Kınalarına isimli makalesinden edinilen bilgilere göre, Türk inanç sisteminde adanmış olmayı işaret eden kına bu nedenle asker adayına, kurban edilecek hayvana, evliliğe aday olan gençlere kına yakılmaktadır.
Kına yakmanın kutsal bir anlam taşıdığı, ayırt edici bir işlevi olduğu görülmektedir. Kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak amacıyla yakıldığı, aynı zamanda koruyucu bir işlevi olduğu görülmektedir.