Kayseri'de AGÜ ile birlikte Deneysel Hematoloji konuşuldu

Abdullah Gül Üniversitesi'nin de (AGÜ) destekleriyle Deneysel Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen, 2. Katılımlı Deneysel Hematoloji Kongresi bir otelde başladı.

Gerçekleşen kongreye Deneysel Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ünal, Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Güray Saydam, Dernek Onursal başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun ve çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.
Aralarında Almanya, İngiltere, İtalya ve İsrail'den bilim insanlarının katılacağı 2 gün sürecek olan kongrenin açılışında söz alan Dernek Başkanı, Genel Sekreteri, AGÜ Rektörü ve ERÜ Rektör Yardımcısı Türkiye'de hematolojinin durumuna dikkat çekerken, deneysel hematolojinin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Kongrede ilk konuşmayı yapan Dernek Genel Sekreteri Saydam, Deneysel Hematoloji Derneği olarak klinik tıp, temel tıp adına hizmet verdiklerini ifade ettiği konuşmasında hematoloji biliminde deneyselliğin önemine dikkat çekti. Sonrasında söz alan Dernek Onursal Başkanı İlhan ise, dernek olarak bugüne kadar 18 komite kurarak bunlarda başarılı olduklarını ve derneği uluslararası bir statüye kavuşturduklarını kaydetti. 'Gelişmiş ülkelerde cari açıkların biri enerji, diğer ikisi ise sağlıktır' diyen Onursal Başkan İlhan, deneysel hematolojinin, kanla ilgili sorunları kaynağından çözmek için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Deneysel Hematoloji Derneği Başkanı Ünal ise yaptığı konuşmada, hematoloji hakkında katılımcıları bilgilendirirken, Derneğin hematogenetik ve hematopatolojik konularda faaliyetlerde bulunduğunu dile getirdi. Başkan Ünal, Abdullah Gül Üniversitesi ile Erciyes Üniversitesi'nin her alanda olduğu gibi tıp alanında da Kayseri'nin parlayan yıldızı olduğunu sözlerine ekledi.
ERÜ Rektör Yardımcısı Coşkun da gerçekleştirdiği konuşmada, sağlık denilince akla tıp, tıp denilince de akla hematoloji geldiğini ifade ederek, Erciyes Üniversitesi olarak hematoloji yatırımlarının yüksek olduğunu paylaştı. ERÜ'nün araştırma üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyen Coşkun, üniversitede çok sayıda ve Türkiye'deki üniversitelerde bulunmayan araştırma merkezleri açtıklarını bildirdi. Araştırmanın, argenin ve inovasyonun önemine işaret eden Coşkun, ERÜ'nün araştırma merkezlerini tanıttı ve üniversitenin stratejik yatırımlarda Türkiye'de ilk sırada olduğunu, iyi klinik uygulamalarında 15 bin gönüllüsünün bulunduğunu ve bu konuda Türkiye'deki 1400 araştırmanın 1200'ünün ERÜ'de gerçekleştirildiğini ifade etti.
Son olarak söz alan AGÜ Rektörü Sabuncuoğlu ise, AGÜ'nün mühendislik ve tıp alanında öne çıkmak amacında olan bir üniversite olduğunu söyleyerek, üniversite faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Hematoloji alanında olduğu gibi eğitimin her alanında da deneyin, deneyselliğin çok gerekli olduğunu ifade eden Rektör Sabuncuoğlu, günümüzde temel ilimlerin iç içe geçtiğini söyledi ve bu noktada disiplinlerarası çalışmanın en öne çıkan unsur olduğunu vurguladı. Üniversitelerden ekonomiye ve topluma katkı sağlayan kurumlar olması istendiğini de sözlerine ekleyen Sabuncuoğlu, sahada öğrenmenin, deneyerek ve kendi kendine öğrenmenin çok değerli olduğuna değindi.Konuşmaların ardından açılışı gerçekleşen kongreye oturumlara geçilerek devam edildi. HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme