Kayseri'de kaçak sigaraya geçit yok

Kayseri Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından verilen bilgilere göre Kayseri'de 2014 Ekim ayı itibariyle 1 milyon 630 bin paket kaçak sigara ele geçirildiği belirlendi.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Philip Morris Sabancı Kayseri Distribütörü Somyürekler A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Suat Somyürek, Kayseri ve tüm Türkiye'de emniyet ekiplerinin vatandaşların da destekleriyle sigara kaçaklığı yapanlara büyük darbe indirdiğini ifade etti.
KAÇAK SİGARANIN VERGİ KAYBI 2 YILDA 1 MARMARAY
Philip Morris Sabancı Kayseri Distribütörü olarak kendilerinin de sigara kaçakçılığından büyük miktarda etkilendiklerini ifade eden Somyürekler A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Suat Somyürek, sigara kaçakçılığı konusunda çarpıcı bilgiler verdi. Tüm Türkiye'deki sigara kaçakçılığıyla yaşanan vergi kaybı ile 2 yılda bir adet Marmaray, ya da yılda 1 adet Boğaziçi Köprüsü yapılabildiğini ifade eden Somyürek, sigara kaçakçılığının Türkiye'ye zararının sadece bunlarla sınırlı kalmadığını da sözlerine ekledi. Somyürek, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; 'Sigara kaçakçılığında Türk Devleti'nden büyük miktarda vergi kaybı söz konusu. Öyle ki tüm Türkiye'deki sigara kaçakçılığından kaybedilen vergiler ile 2 yılda bir Marmaray veya yılda 1 Boğaziçi Köprüsü yapılabiliyor. Keşke sorun sadece bununla sınırlı kalsa. Sigara kaçakçılığından elde edilen bu kayıtsız paraların nereye gittiği belirsiz. Niyeti kötü kişilerin eline mi geçiyor, teröre mi aktarılıyor bunlar meçhul. Tüm bunlardan daha önemlisi bizim en büyük zenginliğimiz olan insanımız ve onların sağlığı. Kaçak olarak ne şartlarda ve hangi malzemelerle üretildiği belli olmayan sigaralar ile vatandaşlarımızın sağlığı büyük tehlike içinde ve tehdit altında. Böyle olunca devletimize de, emniyet güçlerimize de ve tabi ki vatandaşlarımıza da büyük görevler düşüyor. Son alınan bilgilere göre Kayseri Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, 1 milyon 630 bin paket kaçak sigara ele geçirmiş ve kaçak sigara yakalama oranlarında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.7'lik bir artış yaşanmıştır. Emniyet ile vatandaşlarımızın da devletin getirdiği teşvik ve ödül kanunları ile dayanışması sonucunda yakalanan kaçak sigara ve diğer zararlı madde oranlarında da inşallah artışlar yaşanacaktır. Bu konuda emniyetimizin de 2 milyon paket kaçak sigara yakalama beklentisi vardır. Devletimizi, emniyetimizi ve vatandaşlarımızı kutluyorum. Dilerim bu başarılar devam eder ve bu kaçakçıların, vergi çalmak suretiyle devletimizin, sağlığını çalmak suretiyle vatandaşlarımızın, ve krını çalmak suretiyle meşru kazanç sağlayan şirketlerimizin ve bakkallarımızın geleceğiyle oynamasına izin vermezler.'
KAYSERİ'DE HER 100 PAKETTEN 16'SI KAÇAK
Kaçak sigara konusunda edindiği bilgileri paylaşan Somyürek, Türkiye'de satılan her 100 sigaradan 18'inin kaçak olduğunu söyleyerek, Kayseri'de ise bu miktarın; her 100 sigaradan 16'sının kaçak şeklinde gerçekleştiğini belirtti. Kaçakçılığın Türkiye ile birlikte Kayseri'de de artış gösterdiğini sözlerine ekleyen Somyürek, bununla beraber devletin kaçakçılıkla mücadele konusunda aldığı tedbirler ve çıkardığı kanunlar ile yakalama miktarında da büyük artış yaşandığını dile getirdi. Somyürek, geçen yıla kıyasla Kayseri'de kaçak sigara yakalama miktarında yüzde 12.7'lik bir artış yaşandığını ifade etti.
ALO 136 İHBAR HATTI İLE ÖDÜLLENİN
Devletin kaçakçılıkla mücadele için yürürlüğe koyduğu 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Yasası'nda, kaçaklığın önünü kesmek için iyileştirmeye ve yenilikler getirmeye gittiğini de vurgulayan Somyürek, yeni değişiklikle kaçak sigara satış ve dağıtımını ihbar eden vatandaş ile polise ödül verdiğini, bunda ise 10 bin paket sigara yakalatan vatandaşa; 7 bin 690 lira para ödülü verilmesinin öngörüldüğünü ve polise ise yıllık; 9 bin 250 lira ikramiye olduğunu ifade etti. Somyürek ayrıca, yeni düzenleme ile yakalanan kaçak ürünlerin hemen imha edilerek bir daha kullanılamaz hale getirildiğinin de önemli olduğunu söyledi. Kaçakçılık yapanlara verilen cezaların da caydırıcı olduğunu kaydeden Somyürek, 'Sigara kaçakçılığından yakalanan kişinin alacağı en az hapis cezası 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Bu da caydırıcılık konusunda isabetli bir gelişmedir' dedi. Açıklamalarında son olarak kaçakçılıkla mücadele konusunda ihbar ile kaçakçıların yakalanmasını sağlayan vatandaşların devlete katkısından bahseden Somyürek, ihbar eden vatandaşlar sayesinde devletin kasasına 19 milyon lira kazandırıldığını ve Gümrük Bakanlığı Alo 136 İhbar Hattı'na 2013 yılında 35 bin çağrı geldiğini bildirdi.
ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme