Kayseri'de öğrenciye açık ilk 3D laboratuvarı Melikşah'ta

Yapılması planlanan nesnelerin bilgisayarda tasarladığı gibi somutlaştırılmasını ve plastik olarak üretilmesini sağlayan 3D yazıcılardan 5 adet bulunan ve öğrencilere açık halde olan Melikşah Üniversitesi, Kayseri'de bu yönüyle bir ilki gerçekleştirdi.

YAZICIDAN FLÜT, TELEFON VE MAKET
3D yazıcılarda bilgisayar aracılığıyla tasarlanabilen ve yazıcıya sığacak boyutta olan her şeyin imal edilebileceğini ifade eden Melikşah Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü laboratuvar sorumlusu Araştırma Görevlisi İlke Özteke, 3D yazıcının teorik bilgilerin, tasarımların pratiğe aktarılmasını gerçekleştiren ve somut nesnelerin üretilmesine olanak sağlayan bir cihaz olduğunu ifade etti. Bu bağlamda bu laboratuvarda öğrencilerin bilgisayarda tasarladıkları telefon, flüt, maket otomobil, değişik tasarımlı makas gibi birçok nesnenin üretiminin yapılabildiğini belirtti.
BİREYSEL ÜRETİME YÖNELME
Açıklamalarında 3D yazıcının adeta bir fabrika gibi çalıştığını da kaydeden Özteke, 'Bu cihazlar ile plastik 230 dereceye kadar ısıtılıyor ve akışkan hale geliyor. Milimetrik hareketlerle de bilgisayarlarda tasarlanmış olan şekiller plastiğin püskürtülmesi ile adım adım gerçekleştiriliyor. Plastik ile cisim çiziliyor ve ortaya örneğin bir flüt çıkıyor. Gerçeğinden hiç bir farkı olmayan flüt çalınabiliyor, yani gerçeği gibi ses çıkarıyor. Bir öğrenci arkadaşımız bilgisayarda ev telefonu çizimi yaptı ve bunu 3D yazıcıdan çıkardı. Daha sonra ise gerçek bir telefon içinde bulunan elektronik aksamı bu telefona yerleştirdi. Şu an bu telefon çalışıyor. Yani bu cihazların yaygınlaşması, hatta evlere dahi girmesi insanların özgün tasarımlı yeni ve inovatif tasarımlar, ürünler üretmesinde de olanak sağlayacak. ABD Başkanı Obama'nın da 3D yazıcılarla ilgili bu yönde bir öngörüsü ve isteği olduğunu biliyoruz. Diğer taraftan evimizdeki bir plastik eşyanın bir bölümü kırılabilir, bozulabilir.O eşyayı komple atmak yerine bu cihazlarla kırılan parçanın aynısını yapabiliriz. Bu gibi avantajlara da sahip olan 3D yazıcıların belki de en iyi tarafı yeni ve bireysel tasarımların ortaya çıkması olacaktır. Bu açıdan 3D yazıcıların geleceği de parlak diyebiliriz' dedi.
20 DAKİKADAN, 2-3 SAATE KADAR HAZIR
3D yazıcılar tarafından üretilen nesnelerin boyutuna ve şekline göre 20 dakikadan 2-3 saate kadar geçen süre içerisinde hazır olduğunu bildiren Özteke, bu cihazlarda kullanılabilen ürünlerin oluşturulması yanında, prototipi bulunması gereken ve gerçeğinin üretilmesi planlanan ürünlerin maket minyatürüne 3 boyutlu olarak gerçeği gibi bakmak isteyen birinin de bu yazıcılardan faydalanmak isteyeceğini sözlerine ekledi. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme