Kayseri'de psikoteknik değerlendirme merkezi yer alıyor

Genellikle araç sürücüleri için uygulanan ve bireyin belirli bir işteki veya sürücülükte yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bedensel ve zihinsel özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesi olan çalışma psikolojisinin dallarından birisi 'psikoteknik değerlendirme' merkezlerinden Kayseri'de de bulunduğu öğrenildi.

AVRUPA'DA SERTİFİKASI ZORUNLU!
Kişilere; 'ehliyetin yasal nedenlerle geri alınması halinde, tespit edilen kural ihlallerinin sürücülük için gerekli yetenek ve becerilerin eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin bir sonuca varılması amacıyla, sürücü olması uygun olmayan kişilerin belirlenmesi amacıyla, mesleği sürücülük olan kişilerin çalışmaya devam ettikleri sürücülük açısından uygun olup olmadıklarının belirlenmesi amacıyla ve yüksek sürücülük performansı gerektiren alanlar için sürücü seçimi amacıyla verilmekte olan psikoteknik değerlendirme sertifikası, Avrupa'da ehliyet almak için zorunlu iken, Türkiye'de ise böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Sadece gerekli olduğu şartlarda başvurulan bu değerlendirme testleri, kişinin yaptığı işe ve sürücülüğe uygun olup olmadığının denetlenmesini ifade ediyor.
KAYSERİ'DE 60 ADET BULUYOR
Söz konusu değerlendirme merkezlerine Türkiye'nin bazı yerlerinde rastlanırken, Kayseri'de de yer aldığı öğrenilirken, Kayseri'deki psikoteknik değerlendirme merkezlerinden 61 adet bulunduğu kayıtlara geçti. Psikoteknik değerlendirme testlerinde kişilere, ekranlı, direksiyonlu ve gaz, fren gibi pedallı bir temsili araç düzeneği yardımıyla; Viyana Determinasyon Testi (DT), Standart Progresif Matrisleri Testi (SPM), Görsel Süreklilik Testi (GST), Sinyal Takip Testi (Sinyal) Taşistostopik Görsel Algı Testi (TAVTMB), Hız-Mesafe Tahmin Testi (HMT), Cognitrone Testi (COG) Periferal Görme ve İkili İşlem Becerisi Testi (İİB) ve İki El Koordinasyon Testi (2 HAND) gibi testler uygulanıyor. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme