Kayserigaz'da binlerce çalışana ne olacak?
Kayseri'de 700 bin abonesi bulunan çoğunluk hissesi Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'da olan Kayserigaz'ın satılacağı haberinin ardından şirkette çalışan binlerce işçiye ne olacağını merak ediyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Kayseri’de 700 bin abonesi bulunan çoğunluk hissesi Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’da olan Kayserigaz’ın satış haberi gündeme bomba gibi düştü. Sürpriz satış haberinin ardından vatandaşlar şirkette çalışan binlerce işçiye ne olacağını merak ediyor.
Kayserigaz'ı Kayserililer alsın!
Kayserililer tarafından Erciyes Anadolu Holding’in hangi şirketlerinin nerelere satılacağı merakla takip edirken, sürpriz bir satış haberi daha gündeme bomba gibi düştü. 2007 yılında lisans alarak Kayseri merkez ve çevre ilçelerinin doğalgaz dağıtım ve satış işlerini gerçekleştiren Kayserigaz’ın ikinci kez satılması gündeme geldi.
Kayseri’de pek çok iş insanıı, Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Ticaret Borsası ve OSB heyetlerinin öncülüğünde bir konsorsiyum kurularak, Kayserigaz’ın Kayserililere satılmasını istiyor.
Peki Kayserigaz’da çalışanlara ne olacak?
Kayserigaz çalışanları diğer özel işletmelere göre daha dolgun maaş alıyor ve daha rahat koşullarda çalışıyorlar.
Şirketlerin satış sürecine girmesi ile birlikte pek çok işçide, geleceğinin ne olacağı konusunda endişe belirlemeye başladı. Ülkemizde yürürlükte olan İş Kanunu’na göre, işyerinin başka birine devri halinde işçinin iş sözleşmesi yeni işverenle devam eder. Yani bir işletme devredildi diye çalışanların iş sözleşmeleri sona ermiyor. Hukuken işyerinin devredilmesi halinde işyerine ait unsurlardan olan işçiler de yeni işverene devrolurlar.
Avukat Leman Elif Çavuşoğlu, konu ile ilgili şu bilgileri verdi, ‘İşyerinin devri halinde, hem devreden işveren hem de devralan işveren kıdem tazminatından sorumludur. İşyerini devreden işverenin sorumluluğu, işçinin bu işverene ait iş yerinde çalıştığı süre ile sınırlıdır. İhbar tazminatı ve yıllık izin ücretinin tamamından ise, devralan işveren tek başına sorumludur’
Bununla beraber, işverenin, işçilerin fazla olduğunu gerekçe gösterip, bazılarının işine son verme durumu söz konusu olabilir. Bazı işverenler, yüksek ücret alan işçilerin işine son verip, yerine daha düşük ücretli işçileri istihdam edebiliyorlar.