Kayserili de kemerleri sıktı – Politikalar meyvelerini veriyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kemer sıkma politikaları kapsamında kredi kartlarına gelen düzenlemeler ve değişiklikler Kayserilinin de belini büktü.  Vatandaşlar kısıtlamalar ile birlikte borçlarını toparlarken bu durum ekonomi verilerine nasıl yansıdı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde..

Türkiye'de her sektöre yüklü oranda zam gelmesi ile kredi kartlarına yönelen vatandaşlara bir şok da Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan geldi. Buna göre kemer sıkma politikalarıyla birlikte kredi kartlarında da ciddi değişiklikler yapıldı. Bu politikalar ise meyvelerini vermeye başladı.

Ekonomim'de Şebnem Turhan'ın haberine göre kredi kart harcamalarındaki düşüş devam ediyor.

Mart sonunda ilk kez yüzde 100'ün altına gerileyen yıllıklandırılmış büyümede ivme kaybı sürüyor.
Merkez Bankası ve bakanlık enflasyonla mücadele kapsamında kamuda tasarruf ve kredi kartı harcamalarındaki düzenlemeler ön plana çıkıyor.

Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı bu değişikliklerle birlikte ivme kaybının daha da hızlanması ve yüksek çift haneli rakamlardan daha düşük rakamlara gerilemesini hedefliyor.

Ekonomik zorluklar ve fahiş fiyatlar nedeniyle alışveriş yaparken kredi kartına yönelen vatandaşları politikalar kapsamında zor bir dönem bekliyor. Buna göre, kredi çekme vade ve tutarları düşürülürken artan faizler ile çekilen kredinin geri ödemesi iki katına çıkıyor.

Merkez Bankası verilerine göre bireysel kredi kartlarında 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme yüzde 85,35'e gerilerken, kurumsal kredi kartlarında büyüme yüzde 77,31'e indi.

Kredi kart faizleri geçtiğimiz yıl oldukça düşüktü bu nedenle çoğu vatandaş tüketim veya giyim başta olmak üzere ihtiyaçları karşılamak için kredi kartlarını tercih etti. Gerek kurumsal gerekse bireysel kredi kartlarından yapılan harcamalar bu nedenle arttı.

Merkez Bankası verilerine göre 13 haftalık yıllıklandırılmış kredi kartı harcamalarında artış bireyselde yüzde 270'i, kurumsalda ise yüzde 234'i geçti.

Vatandaşlar ihtiyaç kredisi faiz oranlarının daha yüksek olması nedeniyle de kredi kartına yönelmesi harcamaları daha çok arttırdı.

Bu artışlar ile Bakan Şimşek'in talimatlarıyla ekonomide kısıtlamalara gidildi. Merkez Bankası nisan ile birlikte kredi kartı faiz oranını yeniden yükseltti. Kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesabı kullanım faiz oranlarını da yüzde 5'e yükseltti. Bu değişikliklerin ardından bireysel ve kurumsal kredi kartı büyümesi yeniden yavaşlama eğilimine girdiği görüldü.

Önce 29 Mart haftasında yüzde 99,87'ye inen toplam kredi kartı harcaması 13 haftalık yıllıklandırılmış büyümesi 5 Nisan'da yüzde 98,91'e, 9 Nisan'da yüzde 94,69'a, 19 Nisan'da ise yüzde 83,22'ye kadar indi. Bireysel kredi kartı harcamaları geçen yılsonunda yıllıklandırılmış olarak yüzde 104,8 büyürken ocak ve şubatta büyüme yüzde 138'e kadar dayandı. Martta da yüzde 100'ün üstünde kalan bireysel kredi kartı harcamalarındaki yıllıklandırılmış büyüme nisan başında yüzde 96,75'e, 9 Nisan haftasında yüzde 92,56'ya, 19 Nisan haftasında ise yüzde 85,35'e indi. 5 Nisan haftası Ramazan Bayramı öncesi 9 Nisan da bayram haftası olmasına rağmen yıllıklandırılmış büyümede ivme kaybı korundu. Bunda Merkez Bankası'nın 16 Nisan'da kredi kartı faiz oranlarındaki yükselişi devreye almasının da etkisi bulunuyor.

Bireysel kredi kartı harcama bakiyesi 9 Nisan'daki 1.4 trilyon liradan, 19 Nisan haftasında 1.37 trilyon liraya geriledi. Haftalık düşüş 37 milyar lira oldu. Kurumsal kredi kartı bakiyesinde 9 Nisan haftasındaki 488.76 milyar lira 19 Nisan'da 479.98 milyar liraya indi. Haftalık düşüş 8.8 milyar lira seviyesinde hesaplandı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme