Kayserililer bu sebepten şikâyet ede ede evine geri dönmüştü – Yine geliyor!

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 hafta boyunca Kayseri'de de etkisini gösteren doğa olayı Türkiye'ye yeniden geliyor. Kayserililer bu sebepten şikâyet ede ede evine geri dönmüştü. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 hafta boyunca ülkeyi etkisi altına alan çöl tozları yeniden Türkiye'ye geliyor. Kentte çeşitli nedenlerle dışarı çıkan vatandaşlar pek çok şikâyetle evlerine geri dönmüştü.

Mayıs ayında İstanbul da dâhil olmak üzere birçok şehirde etkili olan toz taşınımı bir kez daha gündemde. Toz taşınımı Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olmuştu.

MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada; rüzgârın yarın sabah saatlerinden itibaren İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne çevrelerinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat), yüksek kesimlerde fırtına (60-80 km/saat) şeklinde esmesinin beklendiği bildirilmiş, kuvvetli rüzgâr ve fırtınanın Marmara'da cumartesi günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği tahmin edildiği kaydedilmişti. Açıklamada, ulaşımda aksamalar, ağaç ve direk devrilmesi ile çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtilmişti.

Geçtiğimiz yıl ise Kayseri'de de etkili olan çöl tozları sebebiyle vatandaşlar şikayet ede ede evine geri dönmüştü.

Astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarına dikkat çeken uzmanlar bu hastalıkları bulunanların özellikle dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Vatandaşların çöl tozları sebebiyle hissettiği şikâyetleri şu şekilde sıralayabiliriz,

Derin nefes alamama, uyku hali, sıkıntı basması, sıcak basması, ağız içinde kaşıntı ve kuruluk, boğazda ağırlık, ağızda toprak tadı, gözde yanma hissi, boğazda yanma hissi, yorgunluk hissi, ciltte yanma hissi.

Bütün bu rahatsızlarla birlikte uzmanlar maske kullanılmasının önemine yeniden dikkat çekerken, zorunlu durumlar dışında dışarı çıkılmamasını öneriyor.

Rahatsızlıkların biri ya da birkaçının yaşandığı pek çok Kayserili de evine şikâyet ede ede geri döndü.

Çöl tozları Kayseri'ye de gelir mi?

Hava Forum'dan yapılan paylaşımda, ‘Türkmenistan'dan Ukrayna'ya giden çöl tozları dönüş hareketiyle çarşamba günü Türkiye'ye gelecek' ifadelerine yer verildi.

Türkmenistan'dan Ukrayna'ya giden çöl tozları dönüş hareketiyle çarşamba günü Türkiye'ye gelecek. pic.twitter.com/V5bRdpCNrR — Hava Forum (@HavaForum) September 3, 2024

Kayserililer çöl tozlarının yeniden Kayseri'ye gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Kesin bilgilerin önümüzdeki günlerde uzmanların yapacağı değerlendirmeler sonucu verilmesi bekleniyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme