Kayserililer Dikkat! Teklif Kabul Edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda en düşük emekli maaşının 12.500 TL olmasını öngören teklif kabul edildi. Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünde yer alan iki madde, Cumartesi günü yapılan oturumda onaylandı. Peki, bu yeni düzenleme emekli maaşlarına nasıl yansıyacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda en düşük emekli maaşının 12.500 TL olmasını öngören teklif kabul edildi. Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünde yer alan iki madde, Cumartesi günü yapılan oturumda onaylandı.Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Emekli Maaşlarına Yönelik Düzenleme

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 29. madde ile yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine dosya bazında 10.000 TL olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12.500 TL'ye yükseltildi. Bu düzenleme, Temmuz ödeme dönemi itibarıyla uygulanmaya başlanacak.

Ayrıca kabul edilen 28. maddeye göre, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu oranı yüzde 1,5'e kadar indirme veya yüzde 2,5'e kadar artırma yetkisi verildi.

Emekli Maaşlarında Artış

Ocak 2024'te en düşük emekli maaşı 7.500 TL'den 10.000 TL'ye çıkarılmıştı. En düşük emekli maaşı zammı 16 milyon emekli arasından 4 milyon emekliyi doğrudan etkiliyor. Ocak 2024 döneminde yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25 zam alan emekliler, Temmuz döneminde açıklanan 6 aylık enflasyon rakamları sonrası yüzde 24,73 oranında zam aldı. Bu yeni düzenleme ile emekliler, 12.500 TL aylık alacaklar.

Asgari Ücret ve Emekli Maaşı Karşılaştırması

2003 yılında en düşük işçi emekli maaşı (4a), asgari ücrete oranla yüzde 47 daha fazlaydı. Ancak en düşük emekli maaşının asgari ücrete denk gelebilmesi için yüzde 70 civarında zam yapılması gerektiği halde, yüzde 25'lik zammın ardından en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 36 altında kaldı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında yaklaşık 2 milyon kişinin emekli olduğunu belirtmişti. Işıkhan ayrıca, EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden yaklaşık 1 milyon kişinin olduğunu ekledi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme