Kayserililer dikkat! Yeni tehditler kapıda…
Dünyanın dengesini değiştiren koronavirüs sonrası yeni tehditler ortaya çıktı. Koronavirüs salgınına dair bilgiler yeni yeni netleşirken, şimdi de zona ve kızamık salgını vatandaşları korkutuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
Dünyanın dengesini değiştiren koronavirüs sonrası yeni tehditler ortaya çıktı. Koronavirüs salgınına dair bilgiler yeni yeni netleşirken, şimdi de zona ve kızamık salgını vatandaşları korkutuyor. Peki bu hastalıklardan nasıl korunuruz? Kayseri Anadolu Haber olarak sizler için araştırdık. İşte detaylar…
Viral hastalıklar coştu!
Dünyanın dengesini değiştiren pandemi süreci sona erdi fakat bu kez de yeni hastalıklar ortaya çıktı. Kovid-19 salgınının seyrine dair bilgiler yeni yeni netleşmeye başlamışken üç yıl süren koronavirüs salgını sonrası uzmanlar yeni tehditlere karşı uyarılarda bulunuyor. Hastalıkların çoğaldığı bu günlerde herpes virüslerinin neden olduğu zona hastalarında belirgin bir artış görülüyor. Yine Türkiye'de salgın haline gelen kızamığın ise koronavirüse göre 5-6 kat daha bulaşıcı olduğu belirtiliyor.
Korunmanın en önemli yolu: aşı
Koronavirüs bitti ancak Türkiye zona ve kızamık salgını tehdidiyle karşı karşıya. Uzmanlar bu hastalıklarla ilgili en ufak belirtilerde önlem alınması gerektiğini özellikle vurguluyor. Ayrıca vakalarda yaşanan artışlara dikkat çekilirken, ilk önlemin aşı olduğu belirtiliyor. Uzmanların ortak çağrısı ise şu şekilde, ‘Sadece kovid-19 için değil, tüm viral ve bulaşıcı hastalıklar için mesafe ve hijyen kurallarına özen gösterelim'
Kızamık nedir?
Kızamık, çocukluk çağında yaygın fakat her yaş grubunda görülebilen hastalıklardan biridir. Kızamık virüsünün neden olduğu kızamık hastalığında bilinen tek kaynak insandır. Farklı bir deyişle hastalığın bulaşma şekli, insandan insanadır. Tıp dilinde rubeola ya da morbilli olarak da bilinen hastalık, solunum sisteminin viral bir enfeksiyonu olarak da tanımlanabilir. Tüm dünyada yaygın olarak görülen hastalık, son derece bulaşıcıdır ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Kızamık tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Kızamık tanısı için çoğunlukla hekim muayenesi yeterlidir. Hekimin muayene sırasında kızamıkta yaygın olarak görülen deri döküntüsü ve ağız içi lezyonları görmesi durumda tanı koyulur. Hekim gerekli gördüğünde diğer hastalıkları ekarte etmek ve mevcut tanıyı netleştirmek için ek olarak laboratuvar testleri yapılmasını isteyebilir.
Elde edilen bulgular ışığında tanı koyulur. Kızamığın önleyici tedavisi bulunsa da hastalığın iyileştirilmesi için kesin bir tedavi yöntemi bulunmaz. Fakat hekim, hastalığa bağlı olarak görülen ateşi kontrol altına almak için bazı ilaçlar reçete edebilir. Ayrıca kulak enfeksiyonu ya da zatürre gibi komplikasyonların varlığında hekim, kişiye antibiyotik verebilir.
A vitamini takviyesi de hastalığa bağlı olarak görülen belirtilerin şiddetinin azaltılmasında etkilidir. Dolayısıyla hekim, hastanın mevcut durumuna göre farklı ilaçların kullanılmasını önerebilir.
Eğer siz ya da çocuğunuz henüz kızamık aşısı yaptırmadıysa en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, aşılanabilir ve kızamıktan korunabilirsiniz.
Zona Hastalığı Nedir?
Zona, ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Zona vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmesine rağmen, çoğunlukla gövdenizin sol veya sağ tarafını saran tek bir kabarcık şeridi halinde ortaya çıkar.
Zona, suçiçeğine de neden olan varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. Suçiçeği geçirdikten sonra virüs, omuriliğinizin ve beyninizin yakınındaki sinir dokusunda kalır. Yıllar sonra virüs yeniden aktifleşerek zona hastalığını oluşturabilir.
Zona yaşamı tehdit eden bir hastalık olmamasına rağmen çok acı verici olabilir. Aşılar zona geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Erken tedavi, zona enfeksiyonunun süresini kısaltmaya yardımcı olabilir ve komplikasyon riskini azaltabilir. Zona hastalığında görülen en yaygın komplikasyon, kabarcıklarınız kaybolduktan sonra uzun süre zona ağrısına neden olan postherpetik nevraljidir.
Zona Hastalığı Önlenebilir Mi?
Zona aşısı zona oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Zona aşısının en yaygın yan etkileri, enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, ağrı, hassasiyet, şişlik ve kaşıntı ve baş ağrılarıdır. Zona aşısı, zona olmayacağınızı garanti etmez. Ancak bu aşı muhtemelen hastalığın seyrini, şiddetini azaltacak ve postherpetik nevralji riskinizi azaltacaktır. Zona aşısı sadece bir önleme stratejisi olarak kullanılır. Halihazırda hastalığı olan insanları tedavi etmeye yönelik değildir.
Zona Tedavisi!
Zona için bir tedavi yoktur, ancak reçeteli antiviral ilaçlar iyileşmeyi hızlandırabilir ve komplikasyon riskinizi azaltabilir. Bu ilaçlar şunları içerir, Asiklovir, Famsiklovir, Valasiklovir
Zona şiddetli ağrıya neden olabilir, bu nedenle doktorunuz ayrıca ağrıkesici ilaçlar da reçete edebilir.
Zona genellikle iki ila altı hafta sürer. Çoğu insan sadece bir kez zona hastalığına yakalanır, ancak iki veya daha fazla kez zona geçirmek de mümkündür.
Zona tedavisinde evde uygulayabilecekleriniz
Soğuk bir banyo yapmak veya kabarcıklara soğuk, ıslak kompresler uygulamak kaşıntı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.