Kayserililer Kendi Elektriğini Üretiyor!
Orman Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle yürüttüğü ORKÖY PV Projesi ile köylülerin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmalarını sağladı.
Kayseri'de Orman Bölge Müdürlüğüne başvuran köylüler, çatılarında güneş enerjisi panelleri kurarak elektrik üretmeye başladı.
Taksit Desteği Sağlanıyor
Proje kapsamında 2021-2022 yıllarında köylülere %47 oranında hibe sağlanırken, 2023-2024 yıllarında UNDP iş birliğinin sona ermesiyle hibe oranı %20'ye düştü. Kalan maliyet ise 7 yıllık bir ödeme planıyla, her yıl 7 taksit olarak ödeniyor.
Yahyalı ve Develi ilçelerinde bu projeden faydalanan köylüler, günlük olarak 22 kilovat/saat elektrik üretirken, toplamda 104 aile yılda 835,12 megavat/saat elektrik üretimi gerçekleştiriyor.
Köylüler Ek Gelir Elde Ediyor
Bu proje sayesinde elektrik faturasından kurtulan köylüler, ürettikleri fazla elektriği şebekeye satarak ek gelir elde ediyor ve aile bütçelerine katkı sağlıyor. ORKÖY PV Projesi, orman köylerinde yaşayan vatandaşların ekonomik durumunu iyileştirmeyi, göçü önlemeyi ve ormancılık faaliyetlerine destek olmayı amaçlıyor.
Kayseri'de özellikle Yahyalı ilçesine bağlı Ulupınar, Kapuzbaşı, Derebağ, Büyükçakır ve Balcıçakırı mahallelerinde hayata geçirilen proje, orman köylülerinin yaşam kalitesini artırıyor.
Bu projeyle, Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan köylerde, güneş enerjisi kullanımı yaygınlaştırılarak, hem çevre dostu enerji üretimi desteklenmiş hem de köylülerin ekonomik refahına katkı sağlanmış oldu.