Kayserililer Merak Ediyor - Halk Takviminde Kış Mevsimi Ne Zaman Bitiyor?

Bahar aylarının hissedildiği son günlerde kar yağışının etkisini göstermesiyle Kayserililer neye uğradığını şaşırdı. Kayserililer kışın ne zaman biteceğini araştırmaya başladı. Peki halk takviminde kış mevsimi ne zaman bitiyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Şaşmaz takvim olarak bilinen halk takvimi dediğimiz yerel takvime göre kış hala bitmedi. Peki halk takvimine göre kış ne zaman bitiyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, cemrenin ikincisi 26-27 Şubat'ta suya düştü. Üçüncü ve son cemre de 5-6 Mart günü toprağa düştü.

Kayseri'de de cemrenin düşmesinin ardından yağan kar Kayserilileri endişelendirdi. İklim değişikliğinin yaşanmasından tedirgin olan Kayserililer kış mevsiminin ne zaman biteceğini araştırıyor.

Halk takvimi nedir?

Halk takvimi halk arasında şaşmaz takvim olarak adlandırılıyor. Bu takvim aktarılanlara göre, bir bölge insanının kültürel miras olarak kazandığı doğal olgularla, toplumsal kurumlar ve olgular arasındaki uzun süreli deneyimlere dayalı ilişkilerin kurulduğu tarihsel, töresel, dinsel, eğitsel, inançsal, hukuksal, tarımsal, siyasal, ekonomik bağın anımsama ve anımsatma görevini üstlenmiş olan zaman-hayat ikilisinin bir dizgesi olarak tanımlanıyor.

Halk takvimi dediğimiz yerel takvim; bilinen yaygınlık kazanmış takvimlerden daha farklı olarak yılı bölümler, ayları ve günleri başka bir biçimde adlandırır. Kimi zaman birimlerine, kimi doğal olaylara iyi ya da kötü özellikler yükler.

Tarım Araçlarının Adlarıyla,

1. Köten (Kotan) Ay, 2. Saban (Sapan) Ay, 3. Kosak Ay, 4. Orak Ay,[1] 5. Diren Ay, 6. Döven Ay,
7. Tapan Ay, 8. Dibek Ay, 9. Kazan Ay, 10. Ocak Ay,[2] 11. Kirmen (Eğirmen) Ay, 12. Külek Ay

Tarımsal-Hayvansal Kavramlarla,

1. Dikim Ay, 2. Saçım Ay, 3. Kırkım Ay, 4. Biçim Ay, 5. Derim Ay, 6. Verim Ay,
7. Ekim Ay, 8. Söküm Ay, 9. Katım Ay, 10. Sağım Ay, 11. Üsüm Ay,[3] 12. Sürüm Ay

İklimsel Değişikliklere Göre,

1. Açan Ay, 2. Kandık Ay, 3. Isık Ay, 4. Tozaran Ay, 5. Bozaran Ay,[4] 6. Kısık Ay,
7. Koçan Ay, 8. Balağan Ay, 9. Aralık Ay, 10. Çağan Ay, 11. Gücük Ay,[5] 12. Tuluğan Ay

Hava Olaylarına Göre,

1. Açar Ay, 2. Kırçan Ay,[6] 3. Uraş Ay, 4. Biçen Ay, 5. Bozar Ay, 6. Söken Ay,
7. Budan Ay, 8. Karaş Ay, 9. Kırlaş Ay, 10. Buğan Ay, 11. Akpan Ay, 12. Yelen Ay

Ordu ve Giresun'da ayların daha farklı adlandırıldığını görüyoruz: Zemheri (Ocak), Gücük (Şubat), Mart (Mart), Abrul (Nisan), Mayıs (Mayıs), Kiraz (Haziran), Orak (Temmuz), Ağustos (Ağustos), Haç Ayı (Eylül), Avara (Ekim), Koç Ayı (Kasım), Karakış (Aralık).

Peki halk takvimine göre kış mevsimi ne zaman bitiyor?

Halk takvimine göre yıl ikiye bölünür: I-Kasım günleri, 2-Hızır günleri. Kasım günleri, 8 Kasım'da başlayıp 5 Mayıs'ta sona erer ve 179 gün sürer. Bu süre kış mevsimidir.

Yani bu takvime göre, Hıdırellez dediğimiz Mayıs'ın 6'sı ile kış ayları sonlanmış yaz aylarına giriş süreci başlamış oluyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme