Kayserililer Yıllardır Hep Oraya Bakıyor, Bakın Neresi?

Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan Saat Kulesi yıllardır Kayserililerin hem buluşma hem de saati öğrenmek için baktıkları önemli bir merkez. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de sizler için araştırdık

TAKİP ET

Kayseri Saat Kulesi günümüzde hala varlığını koruyan Kayseri'de yer alan nadide Osmanlı İmparatorluğu eserlerinden birisidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. Padişahı olan Sultan 2. Abdülhamid tarafından inşa ettirilen kule sayesinde Kayserililer yıllarca saati tayin etmişlerdir.

20. Yüzyılda İnşa Edildi…

1906 yılında Padişah Sultan 2. Abdülhamid'in emri ile inşa edilen Kayseri Saat Kulesi dönemin Kayseri Sancakbeyi Haydar Bey'in destekleriyle Tavlusunlu Salih Usta'ya yaptırılmıştır.

15 Metrelik Kule!

Kayseri Saat Kulesi'nin kule kısmının uzunluğu 15 metre olarak inşa edilmiş ve saat mekanizması Almanya'dan özel olarak getirtilmiştir. Kesme ve yontma taştan, dört köşe planlı olarak inşa edilen Kayseri Saat Kulesi'nin çatı kısmında yön okları ve rüzgârın yönünü gösteren bir ok işareti bulunmaktadır. Saat kulesine bitişik olarak inşa edilen dikdörtgen yapıdaki mekân, muvakkithane odasıdır. Bu odada, güneşe bakılarak namaz vakitlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin Kayseri Şubesi:

Kurtuluş mücadelesi verildiği yıllarda Atatürk, tüm yararlı cemiyetleri bir araya getirmiş ve hepsine Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ismini vermişti. Millî Mücadeleye önemli destekler veren bu cemiyetin Kayseri Şubesi de bir dönem saat kulesinde yer almıştır.

Yapı günümüzde saat kulesi olması yönüyle sembolik olsa da önemli bir tarihi eser olarak Kayseri Cumhuriyet Meydanı'ndaki yerini korumakta ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmaktadır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme