KETEM Sorumlusu Ercan: 'Kanserden korkmayın, ihmalden korkun'
Dünya Kanser Günü'nü geride bıraktığımız süreçte bilgiler aldığımız Servet Başkal KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Sebahat Ercan, kanserden korktukları için muayene olmaktan kaçınanların bulunduğuna değinerek 'Kanserden korkmayın, ihmalden korkun' şeklinde konuştu.
Kayseri'de kanser tarama konusunda en uzun süre hizmet vermiş hekimlerden olan Ercan, KETEM'de belli yaş aralıklarında olan vatandaşların kanser konusunda tarama ve teşhislerinin gerçekleştirildiğini ifade ederek yaş aralıkları dahilinde olan vatandaşları ücretsiz hizmet veren KETEM'e davet etti.
“KETEM'DE ÇALIŞMAK GÖNÜL İŞİ”
KETEM'de çalışmanın gönül işi olduğunu ifade eden Ercan, söz konusu yaş aralıklarında olan vatandaşları her türlü davet ve ikna etmeye çalıştıklarını da ifade ederek; “Telefonla dahi davet ediyoruz işimiz telefonla aramak olmasa dahi. Yani bizler özveri ile gayretle vatandaşlarımızın kanserden korunmasını, kanser olmalarını önlemeye çalışıyoruz. Ancak maalesef henüz tam olarak tanınmadık sanırım ve asıl neden vatandaşlarımız korkuyor. Kanserden korkmasınlar. Erken teşhis ile kurtulma ihtimalleri çok yüksek. İhmalden korksunlar” şeklinde konuştu.
“KAYSERİ ŞANSLI İLLERDEN”
Açıklamalarında Kayseri'de Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezleri olan KETEM sayısının 4 olduğunu, bunların ise Talas, Gesi-İldem, Fevzi Çakmak ve Esenyurt mahallelerinde bulunduğunu, 5. KETEM'in ise kurulmasının planlandığını söyleyen Ercan, Kayseri'nin Türkiye'de en fazla KETEM bulunan iller arasında olmasından dolayı şanslı olduğunu belirtti.
YAKLAŞIK 60 BİN TEST YAPILDI, 6 BİN KİŞİ BİLGİLENDİRİLDİ
Kadınlarda 40-69 yaş arası meme kanseri, 30-65 yaş arası rahim ağzı kanseri, hem kadın hem de erkeklerde 50-70 yaş arası kolon kanserlerine baktıklarını belirten Ercan, bu yaş aralıkları dışında tarama yapamadıklarına da vurgu yaparak risk faktörünün de daha çok bu yaş aralığında bulunduğuna işaret etti. Ercan, Kayseri'de hizmet veren KETEM kurumlarında aynı zamanda diyet, tansiyon ölçümü gibi sağlık hizmetlerinin de bulunduğunu ve insanların tercih etmesinde etken olduğunu kaydederek, Kayseri geneli KETEM'lerde 2018 yılında 8 bin 332 mamografi, 28 bin 626 smear ve 21 bin 440 gaitada gizli kan testi olmak üzere toplam 58 bin 398 tarama testi yaptıklarını bildirdi. Edinilen diğer bilgilerde ise yine 2018 yılında toplam 5 bin 518 kişiye kanser nedir, KETEM neler yapar, meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi konularında ulaşıldığı, ayrıca 364 kişiye de hizmet içi eğitim verildiği öğrenildi.
“ŞİKAYET OLDUKTAN SONRA GELİRİM”
Kanser konusunda erken tanının önemine işaret eden Ercan, bu konuda en önemli şeyin farkındalık olduğunu söyleyerek kanseri önlemek adına neler yapılabileceğinin bilinmesinin, bu süreçte nasıl bir yol izleneceğinin bilinmesinin amaçlandığını sözlerine ekledi. Ercan vatandaşları tarama merkezine davet ettiklerinde şikayet olursa gelirim diye cevaplar aldıklarını ve bunun yanlış, sakıncalı olduğunu vurguladı. Ercan, kanserde erken tanının hayati olduğuna değindi ve erken teşhiste yüzde 65-70 oranlarında kurtulma ihtimali bulunduğunu aktardı.
“ÇEVRESEL ETKENLER YÜZDE 80-90 DÜZEYİNDE”
Aileden kaynaklı genetik faktörlerin kanser üzerindeki etkisinin ortalama yüzde 15 düzeyinde olduğunu belirten Ercan, kanserdeki çevresel etkenlerin oranının yüzde 80-90 civarında olduğunu kaydederek çevresel etkenleri düzenlemenin elimizde olduğunu söyledi. Ercan, gereksiz röntgenden, ilaçlardan kaçınılması gerektiğini, mevsiminde meyve sebze tüketilmesi ve hazır gıdaları azaltmanın önemli olduğunu paylaştı. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ