KİM BU MÜDÜRLER?
Hunat TV Genel Yayın Yönetmen Kürşat Açıkgöz, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ve Gazeteci Rifat Açıkgöz'ün sunduğu Basın Kulübü programına konuk oldu. Açıkgöz, okullarda kaynak kitap alınması konusuna değinerek bazı okul müdürlerinin özel yayın evleri ile kaynak kitap anlaşması yaptıkları yönünde iddialarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencilere ücretsiz kitap desteği sağlamasına rağmen yardımcı kitap alınması konusu velilerin tepkisini topluyor. Hunat TV Genel Yayın Yönetmen Kürşat Açıkgöz, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ve Gazeteci Rifat Açıkgöz'ün sunduğu Basın Kulübü programına konuk oldu. Açıkgöz, konuk olduğu programda bakanlığın verdiği kitapların rafa kaldırılarak yardımcı kaynak aldıran kişilerin tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Kayseri'de okul müdür yardımcısının kaynak kitap anlaşması karşılığında 150 bin lira rüşvet aldığına yönelik iddialarda bulunan Açıkgöz şu ifadelere yer verdi; “Öğrencileri; Kaynak kitap- Yardımcı kitap almaya zorlayarak asgari ücretlinin, garibanın cebine el uzatan, evladının nafakasına göz diken kim varsa derhal hesabı sorulmalıdır. Devletin verdiği kitapları rafa kaldırıp yardımcı kitaplarla ders anlatan kim varsa derhal tespit edilmelidir. Velilere 250 liradan 2000 liraya kadar kaynak kitap öneren kimlerdir? Kayseri'de bir okul müdürünün özel bir yayın şirketi ile 1.5 trilyonluk kaynak kitap anlaşması yaptığı doğru mudur? Bir okul müdür yardımcısının kaynak kitap anlaşması karşılığında 150 bin lira rüşvet aldığı doğru mudur? Bazı yayın şirketleri ile gizli ortaklıkları olanlar var mıdır? Varsa kimlerdir! Devletin verdiği kitapları yok sayıp garibanın cebine el uzatanları tespit etmeye çalışan devlet görevlilerini kimler sindirmeye çalışıyor? Bunlara çanak tutan sendika yöneticileri kimlerdir? Milli Eğitim Müdürlüğü gereğini yapmalıdır. Şehri yöneten siyasiler, il başkanları, milletvekilleri bu duruma sessiz kalmamalıdır! Garibanın nafakasına göz dikenlerden er ya da geç hesap sorulmalıdır, sorulacaktır” ifadelerine yer verdi.
Açıkgöz'ün bu iddialarına sosyal medyadan destek mesajları gelirken vatandaşlar okul kıyafetlerinin de pahalı olmasından yakındı. Okullarda yönetmeliğe aykırı çalışmaların da yapıldığı ifade edilirken gelen mesajlar ise şu yönde;
“Yüreğine sağlık Kürşat Bey. Muhteşem bir yere temas etmişsin bütün bu kepazelikler olmakla birlikte. MEB öğretmenleri dershane açıyor + Özel okula ortak oluyor. Yasak olmasına rağmen. Okullarda ki öğrencileri kendi kurumlarına kaydedip kanuna yönetmeliğe ahlaka aykırı iş yapıyorlar.”
“Ağzına sağlık, garibanın sesine ses olduğunuz için alan var alamayan var. Madem öyle devletin verdiği kitabın kapsamını genişletsinler rantçılara gerek kalmasın devlet bunu görmesi gerek.”
“Okul kıyafetleri çok pahalı bu konuya da değinirsen sevinirim.”
“Biz bu kışı nasıl geçireceğiz? diyenleri kulaklarımla duydum kömür 3 bin TL'ye dayanmış, asgari ücretle geçinen bir baba ne yapar, en düşük kira 600 TL servetinin kaynağını izah edemeyenden %20 vergi alınması haktır adalettir.”
“Bıktık bıktık artık o kaynaklardan! Her bir öğretmen ayrı kitap istiyor birde sağ olsunlar. Maalesef Okulların birçoğu eğitimhâneden ticarethâneye dönüşmüştür.
“3 öğrencim var yıllardır devletin verdiği kitabın sayfasının açıldığını görmedim yeterli mi yetersiz mi bilemem ama alındığı gibi duruyor.”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve şehri yöneten siyasilerden konuya ilişkin açıklama bekleniyor.