Kira fiyatları patladı

Yüzyılın felaketi sonrası depremzedelerin başka illere göçünü fırsat bilen konut sahipleri, bir çok ilde kira artışına giderken Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, 'Kayseri'de ev sahipleri bırakın fiyat artırmayı yardımcı bile oluyorlar. Şu anda kira artırma zamanı değil, birlik olma zamanı' dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden civar illere yoğun göç yaşanıyor. Bu kapsamda Kayseri'ye gelen depremzedeler, kendileri için tahsis edilen otel, sosyal tesis ve barınma merkezlerine yerleştiriliyor. Çok ciddi barınma sorununun ortaya çıktığı bu dönemde bazı bölgelerde fahiş kira artışları yaşanırken; konu ile ilgili Anadolu Haber'e konuşan Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, Kayseri'de böyle bir şikayet almadıklarını kaydetti.

“KAYSERİ'DE FAHİŞ KİRA ARTIŞI YOK”

Kira artışı haberlerinin kulaktan dolma bilgilerle önümüze geldiğini dile getiren Başkan Atasoy, “Şu anda bizim ilimizde böyle kira patlaması falan gibi bir şeyle karşılaşmadık biz işin doğrusu. Üyelerimizden de gelen bir bilgi yok bu yönde. Aksine insanlar yardımcı olmaya çalışıyor Kayseri halkımız. Bizi arayıp da bu konuyla ilgili kiralar çok ağır fiyatlar, fahiş fiyatlar yükseldi, artışlar oldu gibisinden bize herhangi bir ne şikayet ne de bir bilgi gelmedi. Abartılıyor gibi kulaktan dolma bilgilerle. Geçen de ben işte kendi sosyal medya paylaşımımda böyle bir yorumla karşılaştım. Kiralar arttı demiş, yazıyorum orada ispatlayabilir misin diyorum, bilmiyorum diyor. Zaten kiralarda geçmiş dönemde gelen bir artış vardı. Tabiri caizse milletin ağzına bu sakız olmuş, fiyatlar artıyor, fiyatları artmasa da artıyor oldu artık her şeyle ilgili. Böyle devamlı işte artırıyorlar. Gerçekten ben ne üyelerimden ne şahsen ofisimde çalışanımdan hiç kimseden kiralarla ilgili artış oldu, fiyat yenilemesi, güncellemesi yapalım diyeni duymadım.” dedi.

“ARTIŞ BATI İLLERİNDE AKDENİZ BÖLGESİ'NDE”

Deprem sürecindeki artışın batı illerinde yaşandığını aktaran Atasoy, “Başka illerde duydum bunu. Oradaki oda başkanları dedi irtibat halindeyiz. Özellikle Batı bölgesindeki Akdeniz Bölgesi'ndeki illerde fiyatların arttırıldığı yönünde duyumlar aldık. Oda başkanlarımız da bununla ilgili çalışmalar yapıyorlar. Ticaret Bakanlığıyla irtibat halindeler ve şikayet yerleri oluşturuyorlar. Bir kasa elmanın içerisinde bir çürük çıkar hepsi atılır ya öyle bir durumla karşı karşıyayız. Birkaç kişi de artırıyor olabilir ama bunu genellemeye yaymamamız gerekir.” diye konuştu.

“KONUT SAHİPLERİMİZ YARDIMCI OLUYORLAR”

Kayserili konut sahiplerinin depremzedelere evlerini ücretsiz ya da cüzi miktarlarla açtığını belirten Başkan Atasoy, “Ben üyelerle günlük görüşüyorum kiralarla ilgili. Fiyatlar seyrinde şu anda. Düşüş var desek yalan olur düşüş yok ama Kayseri halkımız olsun, esnafımız olsun farklı anlamlarda yardımcı olmaya çalışıyor. Biz elimizdeki boş daireleri geçici süreliğine depremzedelere sunuyoruz. İçinde eşya yoksa geçici olarak eşya alıp bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşlarımız var. Yaptılar bunları. Kendi gücü nispetinde, birisi yatak alıyor, birisi baza alıyor, birisi makine alıyor, birisi ocak alıyor, ısıtıcı almaya çalışıyor, örnek veriyorum. Bu tarzda bir birlik beraberliğimiz de oldu. Kayseri içi bunu bunu diyenler sanki biraz yalan söylüyorlar. Açık konuşuyorum Kayseri ilimizde karşılaşmadık. Şu anda kira artırma zamanı değil. Şu anda birlik beraberlik zamanı. Bu bugün burada diğer 10 ilimizin başına geldiyse bu yarın Kayseri'ye de gelmez diye bir şey yok. Mülk sahiplerimizin de bunun muhasebesini yaparak biraz empati kurarak hareket etmeleri gerekiyor böyle durumlarda. Bırakın fiyat arttırmayı aksine fiyatlarda indirim yahut da yardımcı olmamız gerekiyor depremzedelerimize. Ha normal vatandaş ve Kayseri içerisindeki yaşayanlara kirasının normalini vermek isteyenler versin. Tabii ona bir şey diyemez kişilerin kendi mülkü ama depremzedelerimize ayrıca hassasiyet göstermelerini istiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

“İLGİLİ YERLERE ŞİKAYET EDİN”

Olası bir fahiş fiyat artışı durumuna karşın vatandaşlara uyarılarda bulunan Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, “Kayserimizden Allah razı olsun. Halkımızdan, esnafımızdan da. Buradaki bütün herkes seferber oldu. Kenetlenme içerisine girdik. Görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımız komisyon falan zaten talep etmiyorlar böyle durumlarda. Aksine mülk sahiplerini ikna etmeye çalışıyorlar ki depremzede vatandaşlardan kira almaması gerektiğini belirli bir dönem kendilerini toparlayana kadar veyahut da çok cüzi miktar almasını sağlamaya çalışıyorlar. Bu şekilde bir çalışma yapıyoruz biz. Ahi kültürünü elimizden geldiği kadarıyla yaymaya çalışıyoruz Kayseri'mize Emlakçılar Odası olarak. Herhangi böyle bir durumda bizi arayıp ihbarda bulunabilirler. Odamıza da bildirebilirler. Daha sonra Ticaret İl Müdürlüğümüze, Ticaret Bakanlığı'na, buralarda şikayet yerleri var. Tabi ispatla gidilmesi gerekiyor. Çünkü insanlar sözlü olarak söylüyor devamı gelmiyor. Enflasyon sebebiyle artış zaten vardı ama şu an itibariyle bu deprem sürecinde biz böyle bir şey yaşadık desek yalan olur. Bu Kayseri halkımıza da esnafımıza da gerçekten saygısızlık olur. Böyle bir şey söylemek şu an itibariyle söyleyemeyiz.” dedi.

>>Selma Kan

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme