Kira kriterleri de değişti! Ev sahiplerinin yeni kriteri bakın ne oldu?

Konut sahiplerinin 'Evimi yalnızca aileye kiraya veririm' dedikleri dönem sona erdi. Ev sahipleri kiracı tercihini artık bekâr ve öğrencilerden yana yapıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Konut sahiplerinin evini kiraya verirken kiracılarda aradıkları kriterler değişti. Eskiden bu yana gelen “Evimi yalnızca aileye kiraya veririm” dönemi artık sona erdi. Son dönemde yaşanan krizler ev sahiplerinin kriterlerini değiştirdi. Ev sahipleri artık tercihini bekâr ve öğrencilerden yana yapıyor. Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, “İnsanlar artık kiramı alayım, evime düzgün baksınlar yeter diye düşünüyor” dedi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Konut piyasasında bekâr veya öğrencilerin kiralık ev bulması hep zor olarak bilinirdi. Ev sahipleri, daha çok ailelere kiralama yapmayı tercih ederdi. Ancak bu durum son dönemde tersine döndü, artık kiracının bekar veya öğrenci olması aranan en üst kriter oldu. İşte detaylar…

Bekarların ev çilesi tarihe karışıyor!

Konuyla ilgili Kayseri Anadolu Haber'e konuşan Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, “Eskiden seçme vardı, ama artık insanlar kiramı alayım, evime düzgün baksınlar yeter diye düşünüyor” dedi.

Atasoy, “Bölgesel olarak değişiyor bu durum. Mülk sahiplerinin talepleri biraz daha aile olsun yönünde ama üniversite bölgesinde olsun, askeriye bölgesinde falan bu kriter aranmıyor eskisi gibi. Talas bölgesinde örneğin daireler 1+1, 2+1 şeklinde olduğu için çok aile olsun durumuna bakmıyor. Konut sahiplerinin aile istemesinin sebebi öğrencilerin yaz döneminde evden çıkmak istemeleri” dedi.

Kayseri'de boş konut yok!

Boş konut sorununu sorduğumuz Başkan Atasoy, Kayseri'de boş konut olmadığını dile getirirken şu ifadeleri kullandı, “Kayseri'de boş konut yok. Araştırıyoruz, meslektaşlarıma da soruyorum. Sadece yurt dışında yaşayan gurbetçilerde bu durumu yaşıyoruz. Onlar da kiraya veriyor, kiracıyla sıkıntı yaşıyorlar. Gurbetçi sıfır daire alıyor örneğin, kiraya veriyor evini. Kiracı daireyi hor kullanıyor. O da haliyle para verdim aldım bu evin hali ne diyor. Çıkarken de kiracı bakımsız şekilde bırakıyor daireyi. Bu durumu genelde gurbetçilerde yaşıyoruz. Onun haricinde Kayseri'de boş daire yok. Diğer büyükşehirlerde, İstanbul Ankara gibi yerlerde bu sorun daha çok”

Kiralar seyrinde devam ediyor!

Kira artışlarına değinen Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy Kayseri'de kiralarda büyük bir artışın olmadığını belirtti. Atasoy, “Kiralardaki artış zaten deprem sonrası durulmuştu. Şu anda seyrinde devam ediyor. Aman aman bir artış söz konusu değil Kayseri'de. Sağ olsun bizim halkımız da bu konuda hassas davranıyor. Şöyle bir diğer illere bakıyorum. Bizim ilimiz gerçekten bu konuda çok duyarlı. Vatandaşımız olabildiğince yardımcı olmaya çalışıyor. Kiralarda artış var ama abartılı bir şekilde olduğunu, televizyonda görüp de şaşırtacak derecede artışlar değil. Bunlara biz de şaşırıyoruz. Yine büyükşehirlerde yaşanan bir sorun bu da. Meslektaşlarımız, gurbetçilerimiz, birçok Kayserili deprem zamanında boş evini resmen bağışladı ihtiyacı olanlara. Kira artışını bırakın kira almayıp kullanıma açtılar. Tabi öyle afaki bir artış yok ama asgari ücret arttı, enflasyon malum. Bakıyor şimdi insanlar komşusu 10 bin TL'ye kiraya veriyor o da ben niye vermiyorum diyor. Eskiden çok seçme vardı. Ama şu anda çok seçmeye bakmıyor konut sahipleri. Kiramı alayım diyor, evime düzgün baksın diyor. Bunlara bakıyorlar evlerini kiraya verirken” diye konuştu.

Bekara ev yok cezası!

Kiracı tercihlerinin değişmesi akıllara Samsun'da yaşanan “Bekâra ev yok” olayını da akıllara getirdi. Samsun'da kiralamak istediği ev için emlakçıdan, “Bekâra ev yok, ev sahibi aile istiyor” şeklinde olumsuz cevap alan M.N.A., TİHEK'e başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu inceleyen kurum, genç kadının talebini bekâr olduğu için reddeden emlak danışmanı G.Ş. ve Almanya'da yaşayan ev sahipleri E.U. ve R.U.'ya ‘ayrımcılık yasağı ihlali' gerekçesiyle 10'ar bin TL para cezası uygulandı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme