KİRALAR İNSAFA KALDI

Kayseri Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Selim Atasoy, 'Kanunda yazan ÜFE TÜFE oranlarına kimse sadık kalmıyor. Herkes keyfine göre artış yapıyor' dedi.

Kayseri Emlakçiler Esnaf odası Başkanı Selim Atasoy emlak piyasasını Anadolu Haber'e değerlendirdi. Emlak piyasasının durma noktasına geldiğini savunan Başkan Atasoy, kira artışlarının yüzde 100 oranında arttığını söyledi.

Yüzde 100 artış var

Başkan Selim Atasoy, Pandemi dönemi sonrası ev ihtiyacının arttığını ifade ederek, “Pandemi döneminde evlilikler olmadı, okullar kapalı kaldı. Böyle olunca kiralık talebi de az olmuştu. Birdenbire de okullar açıldı, tayin terfiler yeniden eski haline geldi. Pandemi bitince ev konusu yoğunluk oldu. İşin içine fırsatçılıkta girince fiyatlar kademeli olarak artmaya başladı. Keşke fiyat artışları yine ÜFE TÜFE oranlarına göre olsaydı. Bunlar normal fiyat artışı. Vatandaşları bizi de arıyor. Diyor ki ev sahibi kira fiyatımı çok fazla artırdı ya da kiralık ev arıyorum çok pahalı. Kanunda ÜFE TÜFE'ye göre artış olması gerekiyor. Biz bu artışı haklı buluyoruz ama maalesef oranların çok üzerinde fiyat artırdılar. Şu an ÜFE TÜFE rakamlarının, yüzde 50 hatta yüzde 100 fazlası arttı kira fiyatları. Bin liraya, bin 200 liraya bulduğumuz kiralık daireler şu anda 2 bin, 2 bin 500 yüz lira arası” dedi.

En çok Talas'ta kira fiyatı arttı

Kayseri bazında kira fiyatlarını değerlendiren Atasoy, “Kayseri'de özellikle Talas'ta kira fiyatları çok arttı. Talas'ta yüzde 100'e yakın fiyatlarda artış oldu. Her mahallede kira fiyatları arttı, en düşük artıran yüzde 50 oranında zam yapıyor. Kayseri'de en çok Talas Bölgesi'nde artış oldu. Dinç kesim orada, pandemi sonrası öğrenciler de geldi. Askeri bölge de Talas'ta. Talep gören bir bölge. Bir oraya has değil tabii kira artışları, her yerde böyle” ifadelerinde bulundu.

İnşaat sektörü durdu

Başkan Atasoy, artan kira fiyatlarının arz talep dengesizliğinden kaynaklandığını anımsatarak, “İnşaat sektöründe de durma olduğu için arz talep dengesizliği oldu. Konutlarda da üretim azalınca maliyetler yükseldi. Müteahhitler yapamıyoruz, işin içinden çıkamıyoruz diyorlar. Daire üretimi de az olunca ister istemez vatandaş da kiralık tutmaya yöneldi. Kiralık tutmak isteyince de fiyatlar yükseldi” diye konuştu.

Hazirana kadar 0 daire yok

İnşaat firmalarının daire satışı yapmadığını da değinen Atasoy, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Kayseri'de daha önce müteahhitler önümüzü göremiyoruz diyerek, nisan mayıs ayına kadar 0 daire satışlarını durdurmuşlardı. Şu an da ise haziran ayını bekliyorlar. Benim müteahhit arkadaşımın şu anda 22 tane dairesi var; haziran ayına kadar satıştan çekti. Çünkü önümüzü göremiyoruz, maliyetleri arttı diyorlar. Maliyetlerde de bir artış durumu söz konusu oldu mu? Tabii ki takip ediyoruz, görüyoruz oldu ama bir de malişet artışları bahane de oluşturdu. Bu da işin doğrusu. Eski malzemeleriyle inşaat yapmaya çalışan müteahhit firmalar da fiyat yükseltiyor. Çünkü piyasaya bakıyor; malzeme fiyatları yükselince ister istemez onlar da ev fiyatlarını yükseltiyor.”

Orta kesim kalmadı; ya zenginsin ya fakir

Başkan Selim Atasoy, kimsenin cebinde parayla gelip ev alamadığını ifade ederek, “Şu anda Türkiye'de orta kesim denen bir kesim kalmadı. Ya zenginsin ya fakirsin Türkiye'de şu anda. Eski, ikinci el dairelere baktığımız zaman 400-500 arası fiyatı var. Ama sıfır daire alayım derse vatandaş bir buçuk milyon lira. Para koyup olması lazım cebine. Zaten vatandaşın yüzde doksanı krediyle alıyor, nakit para ile alayım diyen yok. Şu an inşaat sektörü gurbetçi sezonunu bekliyor. Gurbetçilerimiz gelirse bizim piyasa canlanacak diye bekliyoruz. Kimse zarar etmek istemez. Müteahhit de sattığım daireyi tekrar aynı maliyetle yapamıyorum diyor. Şu anda daire alanlar da elindeki dairesini satıyor 500 bine, üzerine kredi çekip almaya çalışıyor. Gelip de hiç param yok, ben bir daire alayım, yerimiz, yuvamız olsun olayı yok artık” diye belirtti.

Konut kredileri aman düşmesin

“Emlak piyasası şu anda dar boğazda” diyen Atasoy, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“2020 yılından bu zamana piyasa durma noktasına geldi. Kredi oranları düştü, fiyatlar yükseldi. Önceden krediler düşünce piyasamız açılırdı. Şimdi kredi düşünce fiyatlar yükseliyor. Şu anda meslektaşlarım ‘aman krediler düşmesin. Kredi düştüğü zaman fiyatlar yükseliyor. İşlerimiz durma noktasına geliyor diyor.'”

Gelin kaynana dönemi başladı

Gelin kaynananın aynı evde yaşadığını söyleyen Atasoy, “Yeni evlenenler artık ayrı bir ev tutmuyor, ailesinin yanında kalmaya çalışıyor. Yeni evlenenlerden hariç eğer kalabalık aile değilse, çoluğu çocuğu da olsa gidip beraber oturmaya çalışanlar da var. Tabiri caizse artık gelin kaynana dönemine döndük. Önceden vatandaş diyordu kira verene kadar kredi çekeyim, ev sahibi olayım diyordu. Artık onu düşünemiyor. Hayal oldu artık o insanlar için” dedi.

>>Dilek Bayram

Bakmadan Geçme