Kış geliyor - Eğer cebiniz yanmasın istiyorsanız...

Kış neredeyse geldi çattı. Özellikle Kayseri gibi soğuğu meşhur illerin kombilerine hemen baktırması ve zorlu ekonomik günlerde cebine sahip çıkması gerekiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Kayseri'de hava sıcaklıklarının düşeceği ve kış mevsiminin geçmiş dönemlere ilişkili olarak daha çetin geçeceği uzmanlar tarafından söyleniyor. Temizlenmeyen petekler ve bakımsız kombiler ise daha fazla cep yakıyor. Kombi ustası Kadir Bedel ise kombi ve peteklere ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

ATV Haber'e konuşan Bedel, temizlenmeyen petekler ve düzenli olarak bakımı yapılmayan kombilerin yeterli ısı sağlayamadığı için faturaların da bu nedenle yükseldiğini belirtiyor.

Bedel, 'Bakımı yapılan kombiler daha verimli çalışır, bu da yakıt tasarrufu sağlar.' dedi.

Dışarıdan bakıldığı zaman kombilerin sağlam görünebileceğini, fakat iç mekanizmasında tortu ve kir birikebileceğini anlatan Bedel, her yıl düzenli olarak kombi bakımı yaptırılmazsa, bu durumun tüketicilere yüksek maliyetlerle geri dönüşü olacağını ifade ediyor.

Kombi parçalarının arızalanabileceğini belirten Bedel şöyle devam etti: 'Bakım yapılmazsa, kombinin parçaları arızalanabilir ve hatta kombi değişimi gerekebilir. Peteklerde biriken çamurlu su, kombinin verimini düşürür ve filtrelerin tıkanmasına yol açar. Bu da kombinin daha fazla enerji harcamasına neden olur. Ancak bakım yapıldığında ısı verimi artar ve kombi daha az çalışarak peteklere ısıyı daha iyi iletir. Böylece evdeki ısının daha eşit dağılması sağlanır ve faturalar düşer.'

Bedel, kombi bakımının yanı sıra aynı zamanda peteklerin de düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak 'Peteklerin içinde zamanla biriken tortu ve çamur temizlenmediği sürece, petekler yeterince ısınmaz ve yüksek faturalar gelir. Ayrıca, kombi bu ısıyı eve iletmekte zorlanır ve verimi düşer' ifadelerini kullandı.

Kış gelmeden kombi ve petek bakımının mutlaka yapılması gerektiğini anımsatan uzmanlar yukarıdaki anlatılanlar gibi basit ve küçük adımlarda yüksek faturaların önüne geçilebileceği ve tasarruf sağlanabileceğini belirtiyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme