Kızamık nedir? Belirtileri nelerdir?

Türkiye'de son zamanlarda büyük artış gösteren kızamık vatandaşları korkuttu. Peki kızamık nedir? Belirtileri nelerdir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de..

Son zamanlarda gösterdiği büyük artışla vatandaşları panik ortamına sürükleyen kızamıkla ilgili uzmanlar uyarıyor. Kızamıktan korunmak için ne yapılmalı? Kızamık nedir? Belirtileri nelerdir? Kızamıkla ilgili merak edilenler ve tüm sorularınızın cevapları haberimizde..


Rubeola adıyla da bilinen kızamık hastalığı, virüsle bulaşan bir çocukluk rahatsızlığıdır. Ağırlıklı olarak kış sonları ile ilkbahar başlarında çocuklarda görülen bu rahatsızlık; kızamık aşısı yapılmamasına paralel olarak yetişkin bireylerde de nüksedebilir. Başlıca kızamık belirtileri, burun akıntısı, hapşırma, yüksek ateş ve halsizliktir. Bunun yanında, vücutta çeşitli değişikliklere bağlı da kendisini gösterebilir.
Kızamık, çocuk hastalıkları arasındadır. Yetişkinlerde görülmemesi, bunların, çocuklukta kızamık geçirmiş olmalarına ve kalıcı bir bağışıklık kazanmalarına bağlıdır. Eğer çocukluğunda geçirmemişse, yaşlılığında bile geçirebilir. Sonbaharda hastalık artar. Kızamık, üç yaşın altında, yaşlılarda ve hamilelerde tehlikelidir. Beslenmesi bozuk, küçük çocuklarda, zatürre ile birlikte ölüme bile yol açabilir.
Kızamık hastalığı çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık hastalığına kızamık virüsü neden olur. İnsanlar bilinen tek kaynaktır. Kızamığı ilk olarak 860 senesinde Farslı hekim Razi bildirmiştir. Sydenham ise 17. asrın ikinci yarısında hastalığı tarif etmiş ve 18. yüzyıldan itibaren de kızamık salgınları tanınmaya başlamıştır. 1911'de Anderson ve Goldbergen, kızamığı insanlardan maymunlara nakletmişler vesebebinin bir virüs olduğunu bildirmişlerdir.


Razi kimdir?
Tıp tarihinde çok önemli bir yeri olan Ebu Bekir Muammed bin Zekeriya el Razi, kızamık ve çiçek hastalıkları hakkında dünyanın ilk kitabını yazan doktordur. Yaşamı boyunca 200 civarında kitap yazan el Razi, 865'te İran'ın Rey kentinde doğdu. Gençliğinde müzik, ilmi simya ve felsefeyle ilgilendi. Bağdat'ta tıp eğitimi alan Razi'nin hocası Müslümanlığı kabul etmiş Yahudi kökenli İbn Rabban el Tabari idi. Kısa sürede tıp yeteneği anlaşılan Razi, meşhur olunca İran'a davet edildi ve Rey Hastanesi'ne başhekim oldu.
Şöhreti Halife el Muktefi'ye ulaşan Razi, Bağdat'a davet edilip en büyük hastaneye başhekim yapıldı ve Bağdat'ta yeni bir hastane yaptırması istendi. Bir efsaneye göre Razi, hastaneyi havası en temiz yere yaptırmak için farklı bölgelere çiğ etler astırıp bekledi. Etin en geç bozulduğu yere hastaneyi yaptırdı. Halife el Muktefi 907'de ölünce, Razi İran'a döndü ve tekrar Rey Hastanesi'ne başhekim oldu. Zamanının çoğunu eğitime ayırdı.


Kızamık neden bulaşır?


İyi havalandırılan ve güneş alan bir odada bu rahatsızlığın buluşma olasılığı azalmakla beraber, iletişim hâlinde olunan kişilerin tükürük damlacıklarına ve öksürmelerine karşı fiziksel anlamda mesafeli olmak da kızamık hastalığının bulaşma ihtimalini azaltır. Kızamık, şu nedenlerden dolayı bulaşabilir;
Aşısız olunması
Enfekte birisiyle fiziksel temas
Mukus damlacıklarına (virüs 2 saat boyunca aktif kalır) enfekte olmuş bir yüzeye dokunup parmakları ağza götürmek veya burun veya gözleri ovuşturmak,
A vitamini eksikliği
Kızamığın yaygın olduğu ülkelere seyahat


Belirtileri nelerdir?


Kızamık belirtileri, 9-10 günlük kuluçka süresinin ardından kendisini hissettirir. Öyle ki, kızamığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Yüksek ateş
Hafif titreme
Öksürük, hapşırma ve burun akıntısı
Boğaz ağrısı
Işığa duyarlı, şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler (konjonktivit)
Vücutta döküntü
Yorgunluk
Öksürüğün görünmesinden sonra ateş tekrar yükselir, nezle ve konjonktivit daha da artar. Döküntüler, bütün vücuda yayılır, 5-7 gün içinde kaybolur. Kızamık, belli belirsiz seyredebildiği gibi, ölüme kadar götürebilecek derecede ağır da seyredebilir. Vücudun direncini kıran bir hastalıktır. Dolayısıyla seyri esnasında vücutta bulunan birçok fırsatçı mikroorganizma çeşitli iltihabi hadiselere yol açabilir: Orta kulak iltihabı, ağız iltihabı, gastroenterit, zatürre larenjit, bronşit, menenjit, beyin iltihabı gibi.


Ne kadar sürer?


Kızamık virüsüne maruz kalma ile hastalanma arasındaki süre genel olarak 10 gündür. Makülopapüler döküntü genellikle virüse maruz kaldıktan 14 gün sonra görülür. Kızamık, döküntü çıkmadan 7 gün önceden bulaştırıcılık başlar ve döküntü çıktıktan 5-7 gün sonrasına kadar devam eder.

Kızamık aşısı ne zaman yapılır?


Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve (1 Temmuz 2016 tarihinde doğanlardan başlamak üzere) 48. ayına girmiş olan tüm çocuklara iki doz olarak ücretsiz uygulanmaktadır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme