KKM'ye Teşvik, Döviz Mevduata Caydırıcı Hamle!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kur korumalı hesapları teşvik etmek amaçlı ve döviz mevduatı girişini caydırmak amacıyla zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde...

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla yeni bir adım atarak kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilmesine, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi.

KKM hesapları daha cazip hale geldi

TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Öte yandan bu değişiklikle KKM hesaplar daha cazip hale getirilirken, döviz mevduatının cazibesi azaltılıyor.

Yapılan bu düzenlemeler TL mevduata geçişe yönelik adımlar güçlendirilirken, miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edildiği ayrıca belirtildi.

Para sıkılaştırma süreci destekleniyor

Merkez Bankası'nın sayfasında yayımlanan bilgilere göre sadeleşme süreci ve miktarsal sıkılaştırmaya ilişkin adımlar, Para Politikası Kurulu'nun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda devam edileceği şöyle aktarıldı; ‘Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak 2024 tarihli kararında, devam eden sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ifade edilmiştir. Ayrıca, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği belirtilmiştir.'

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın bu hamlesinin TL'yi desteklemek ve döviz kurlarını stabilize etmek için önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Zorunlu karşılık oranlarındaki değişikliğin KKM hesaplara olan ilgiyi artıracağı ve döviz mevduatının azalmasına katkıda bulunacağı öngörülüyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme