Kömür fiyatları uçtu

Kış aylarının yaklaştığı bugünlerde temel ihtiyaç olan ısınma maliyeti şimdiden vatandaşın gündeminde yer alırken, odun ve kömür fiyatları 'Sobaya mı dönsek?' diye düşünenleri düşüncesinden vazgeçiriyor.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte doğalgaz fiyatlarının katlanarak devam etmesi vatandaşı farklı alternatif arayışına yöneltiyor. Ancak kömür fiyatları enerji arzında yaşanan sorunlar nedeniyle her geçen gün yükseliyor. Enerji krizinden olumsuz etkilenen kömür fiyatları bugünlerde 457 dolara kadar çıkarak, rekor seviyeye ulaştı. Türkiye bazında kömür satışı ise kalitesine göre 5 bin 500-7 bin 500 arasında değişiyor.

“Esnaf kazanamıyor”

Kömür ve odun fiyatları da son dokuz ayda üç kata yakın arttı. Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların yanı sıra kömür, soba ve oduna gelen zamların da vatandaşları etkilediğini söyleyen Kayseri Katı Yakıt ve Kömür Satıcıları Derneği Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, “Biz ithal kömür kullanıyoruz, yerli kömür yasak. Fiyatlarımız önceki seneye göre yüzde 110 arttı. Şu anda 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya kadar kömür satılıyor kalitesine göre. Kayseri merkezde bizim satış oranımız yüzde 20'ye düştü. Herkes doğalgaza döndü. Biz de onuncu ayda kapalı gişe çalışacak bir durumda olacaktık. Geçen seneye göre yüzde 20-25 düşük bir oranımız var. Sitemizde 125 dükkan vardı. 20-30 tane dükkan kaldı kömür satan. Bunlar da küçük esnaf. Ve küçük esnaf da barınamaz oldu sitemizde. Kazandığıyla karnını doyuramıyor. Çoğu işi bıraktı, satışlar da düştü. Gelen kömür kaliteli oluyor fiyatı da ona göre fazla oluyor ama müşterinin alım gücü az. Geçen sene 3 bin 500 TL'ye sattığımız kömür bu sene 7 bin 500 TL. Herkes arayış içinde. Fiyatlar düşecek enflasyon inecek diye bir beklenti var. Düşer düşmez bilmiyorum ama bizim işimiz dolarla. Dolar inerse kömür de iner. 2 sene öncesine kadar alım vardı. Şimdi kimse alamıyor. Bir istikrar yok fiyatlarımızda. Odunda da yüzde 200 gibi bir artış var. Geçen sene 900 TL'ye sattığımız odunu bu sene 2 bin 500 TL'ye satıyoruz. Gelen odunlar da yaş. Ama esnaf şöyle yapıyor. Kerestecilerin kenarından çıkan kapakları odun olarak satıyorlar.” diye konuştu.

“Sobaya dönüş olmaz”

Sobaya dönüşün çok zor olduğunu söyleyen Tiryakioğlu, “Doğalgazdan sobaya dönüş olmaz. Zaten olması için bina sakinlerin hepsinin izin vermesi gerekiyor geçilmesi için. İnsanlar işten gelip soba yakmak da istemez. Biz dönüş olsun isteriz. Ama çok zor. Bizim umudumuz var belki dönüş olur da Avrupa'ya Rusya'ya karşı siyasi ağırlığı yüzünden tehlikeli durumdalar. O yüzden tedbir alıyorlar. Bize size de vermiyoruz doğalgaz deseler biz de tedbir alacağız haliyle. Sobaya dönüşün şu an bir mantığı yok.” dedi.

“Yerli kömür piyasaya sürülsün”

Kayseri Katı Yakıt ve Kömür Satıcıları Derneği Başkanı Mehmet Tiryakioğlu Kayseri'nin yerli kömürden fazla etkilenmeyeceğini belirterek, “Şu anda yerli kömürün satışı içinde bulunan kükürt miktarı yüzünden yasak. Yerli kömür daha ithal kömürden ucuz. O yüzden biz yerli kömürün piyasaya sürülmesini istiyoruz. Kayseri'nin havası yerli kömürden fazla etkilenmez. Bu konuda müsamaha gösterilmeli diye düşünüyorum ben. Zaten merkezde soba kullanan çok az. Çoğunlukla ilçelerde kullanılıyor odun kömür. Diğer illerde belediyelerin haberi olduğu halde el altından satılıyor. Bizde böyle bir şey yok. Satmıyoruz da sattırmıyoruz da. Ama biraz tolerans gösterilmesi gerekiyor. Çünkü dediğim gibi havamız bundan çok etkilenmez. Hem de kendi paramızı çevirmiş oluruz iç piyasada. Esnafımız da vatandaş da çok zor durumda. Kömürü asgari ücretli kullanıyor. Onda da zaten öyle eskisi gibi 1 ton 1 buçuk ton alan yok. 4-5 torba alıyorlar yakıyorlar bitince tekrar geliyorlar. Bir anda 5 bin 500 6 bin nasıl versinler.” ifadelerinde bulundu.

>>Selma Kan

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme