Kovid-19 nedeniyle sirkeye gösterilen ilgi devam ediyor
Kovid-19 salgını sürecinde artan sirke talebi, salgının hafiflemesine rağmen sürüyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen, çoğunlukla turşu yapımında ve salatalarda kullanılan sirkenin Kovid-19 salgınıyla birlikte temizlik ürünü olarak da tüketimi arttı.
Türkiye'de üretilen sirkeler, yurt dışından talep gördü.
Sirke üretimi 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 66 artarak 53 bin tona yükseldi.
Sirkenin ihracat getirisi 2019'da 4 milyon 895 bin dolarken, 2020 yılında yüzde 44 yükselerek 7 milyon 28 bin dolara çıktı.
2021 yılında ise ihracat, bir önceki yıl yapılan stoklamaların etkisiyle 5 milyon 363 bin dolara geriledi.
Bu yıl ise sirke ihracatı, Ocak-Temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'lik artışla 3 milyon 84 bin dolara ulaştı.
Bu yıl en fazla talep 1 milyon 66 bin dolarla ABD'den geldi. ABD'yi, Almanya ve Suudi Arabistan izledi.
AA