Kredi Kartları için tarih belli oldu! – Detaylar neleri içeriyor?

Geçtiğimiz hafta AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan torba yasa teklifi, kredi kartı sahipleri için yeni uygulamalar getiriyor. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Geçtiğimiz hafta AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan torba yasa teklifi, kredi kartı sahipleri için yeni uygulamalar getiriyor. Yasa kapsamında, limiti 100 bin lirayı aşan kredi kartlarına sahip kişilerden her yıl 750 lira kesilecek. Bu kesintiler, her yıl 5 Ocak'ta hesaplara yansıyacak ve kart iptal edilse bile iadesi yapılmayacak. Ancak ek kartlar ve sanal kartlar bu uygulamadan muaf tutulacak.

Torba yasa teklifine göre;

• 750 liralık pay, kredi kartı çıkaran kuruluşlar tarafından her yılın ocak ayının 5'inci günü itibarıyla kart hamilinin hesabına yansıtılacak. İlgili dönem hesap ekstresinde gösterilecek. Kart hamilinden tahsil edilen tutar, tahsilatı izleyen ayda verilmesi gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesi ile beyan edilecek. Bu verginin ödeme süresi içerisinde ödenecek.

Ek Kartlardan Alınmayacak

• Yıl içinde alınan veya limiti 100 bin lira üstü kapsamına giren kartlara ait katılma payı, kartın kullanıma açıldığı veya limit artışının yapıldığı ayın hesabına yansıtılacak. Aynı şekilde ödenecek.

• Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kartların hamillerinden her bir kart başına yıllık alınan 750 liralık pay kart iptal edilse de iade edilmeyecek.

• Kartın yıl içinde herhangi bir sebeple yenilenmesi halinde, ilgili yıl için pay ödenmiş ise ayrıca pay alınmayacak.

• Fiziki bir kartın limitleri dâhilinde oluşturulan ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için ayrıca pay alınmayacak.

Oran her yıl yeniden düzenlenecek

Hürriyet'te yer alan habere göre, kredi kartı hamillerinden alınacak bu kesintiler savunma sanayisi projelerine aktarılacak ve her yıl yeniden değerleme oranına göre artış gösterecek. Ayrıca, yıl içerisinde limit artışı yapılmış ya da yeni açılmış kartlar için de aynı tarihlerde kesinti uygulanacak.

Taşınmazlardan da kesintiler yapılacak

Teklif yalnızca kredi kartlarına yönelik düzenlemelerle sınırlı değil. Taşınmaz alım satım işlemlerinde de yeni kesintiler getiriliyor. Alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer tapu işlemlerinde ise 375 lira alınacak. Bu bedeller ödenmeden tapu işlemleri yapılamayacak, aksi takdirde işlemi gerçekleştiren memurlar da sorumlu tutulacak.

Enflasyon Farklarına da düzenleme geldi

Öte yandan, enflasyon farklarının yönetimine yönelik önemli değişiklikler de teklifte yer alıyor. Yatırım teşvikini artırmayı amaçlayan düzenlemeyle, enflasyon düzeltmesi yatırım döneminde ötelenebilecek. Bu sayede, mükellefler enflasyon farklarını gelir hesaplarına yansıtmak yerine özel bir fon hesabında izleyebilecek ve yeniden değerleme oranıyla artırılan bu farklar, yatırım tamamlandığında kademeli olarak kazanca eklenecek.

Bir örnekle açıklanan bu uygulamada, 10 milyon TL'lik bir yatırım yapan bir şirket, enflasyon farkı nedeniyle ortaya çıkan 3 milyon TL'yi gelirle ilişkilendirmeden özel bir fonda tutacak ve sonraki yıl yatırım tamamlandığında bu tutarın beşte biri gelir olarak kabul edilecek.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme