Kuraklık tavan yaptı

Kayseri, yarım yüzyılın en kurak dönemini yaşıyor. Barajlarda su seviyeleri sıkıntılı, yer altı suları giderek çekiliyor. Vatandaş da, çiftçi de çözüm bekliyor.

'SU PETROL KADAR KIYMETLİ'

Kayseri'de kuraklık tavan yaptı. Konuyla ilgili olarak Anadolu Haber'e açıklamada bulunan Kocasinan Ziraat Odası Abdülkadir Güneş, 40 yıllık çiftçilik hayatı boyunca böyle kuraklık görmediğini söyledi. Güneş, 'O gün geldi, herkes üzerine düşen görevi yapsın. Suyumuza sahip çıkalım. Şu anda su petrol kadar kıymetli.' şeklinde uyarıda bulundu.

OCAK AYINDA BAHAR HAVASI

Kayseri'de geçen yıl ilk kar 4 Ocak'ta yağdı. Ancak 2019 yılının sonlarına doğru Kayseri hem kar yağışı hem de yine aynı yılın bahar aylarından itibaren beklenen düzeyde yağmur aldı. Bu yıl hem beklediği kar yağmayan hem de yağmur konusunda kıtlık yaşanan Kayseri'de ciddi bir kuraklık baş gösterdi. Ocak ayının başında olunmasına rağmen havalar baharı aratmayacak kadar sıcak, çiftçiler tarlalarda ekin ekebiliyor, budama zamanı olmamasına rağmen ağaçlar budanıyor. Yer altı suları ise KASKİ verilerine göre, yirmi yıl öncesiyle kıyaslandığında, ortalama 5 metre kadar azalmış durumda.

BARAJLARDA DURUM İÇ AÇICI DEĞİL

Barajlarda da durum pek parlak değil. Kayseri'de, aynı zaman elektrik de üreten Yamula Barajı ile birlikte, Bahçecik, Sarıoğlan, Sarımsaklı, Develi'de Gümüşören, Yahyalı'da Ağcaşar , Yeşilhisar'da Kovalı olmak üzere 7 sulama barajı ve yine sulama için kullanılan Felahiye'deki Kayapınar Göleti bulunuyor.

YAMULA BARAJI'NDA YÜZDE 6 DÜŞÜŞ...

Yamula Barajı'na bakıldığında su seviyesinin geçen yıl bu zamanlarda yüzde 25, bu yıl ise yüzde 19 olduğu görülüyor. Yüzde 6 oranında azalma görülen barajda, su seviyesi 8 metre kadar daha düşerse, sulama sistemi boşa çıkmış olacak. 4 yıl önce de aynı sorunun yaşandığı barajda, önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın girişimleriyle, sulama sorununa çare bulunması için elektrik üretimi durdurulmuş ve barajdaki su seviyesinin korunması bu şekilde sağlanmıştı. Eğer kuraklık bu şekilde devam ederse, elektrik de üretilen Yamula Barajı'nda, üretim bir süre daha durdurulmak zorunda kalabilir.

SARIMSAKLI'DA DURUM İYİ

Sarımsaklı Barajının doluluk oranı geçen yıla göre daha iyi. Geçen yıl yüzde 30'lardaki doluluk oranı, şu anda yüzde 36 düzeyinde. Bunun da nedeni Zamantı Irmağı'ndan beslenmesi olarak görülüyor.

EN SIKINTILISI SARIOĞLAN BARAJI

Sarıoğlan Barajı'nın doluluk oranı ise şu anda yüzde 3. Yani baraj bitmiş durumda neredeyse. Eğer dolmazsa bu bölgede ciddi bir problem yaşanacak. Barajların doluluk oranları açısından bakıldığında da, en sorunlusunun Sarıoğlan Barajı olduğu görülüyor. Yani, bu demek oluyor ki, Kayseri'de kuraklık açısından en fazla sorunun yaşandığı ve kuraklığın böyle gitmesi durumunda yaşanacak olan bölge de burası.

EN AZ YÜZDE 30 VERİM KAYBI...

Konuyla ilgili olarak Anadolu Haber'e açıklamada bulunan Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş, ne kendisinin ne de çiftçilik yapan ailesinin böyle bir kuraklık dönemi görmediğini dile getirdi. Ocak ayı gelmesine rağmen çitfçinin bahar ayında gibi tarlasında ekin ekip çift sürmesinin normal olmadığını belirten Güneş, 'Bu durum bizim güz üretimimizi en az yüzde 30 etkileyecek. Kuraklıktan dolayı ekinler çıkarken yüzde 30 kadar kayıp verecek; çimlenmeyenler olacak, çimlenip kuruyanlar olacak. Sıkıntı bahar ayında netleşecek ama yağış, kar olmazsa görünen tablo bu.' dedi.

'İÇME SULARINI KEYFE KEDER HARCAMAYALIM'

Yer altı sularında çekilme olduğunu, barajlardaki doluluk oranlarının ise beklenen düzeyde olmadığını söyleyen Güneş, 'Önümüzdeki Çarşamba kar yağışı ve sonraki günlerde yağmur görünüyor ancak bunlar barajların doluluk oranlarını etkilemez. Sadece tarlalardaki kuraklığı bir nebze hafifletir. Vatandaşlarımıza, çiftçilerimize özellikle şunu söylemek isterim; içme sularını keyfe keder harcamayalım. Çünkü, su artık çok kıymete bindi. Bilim insanları önümüzdeki yıllarda daha büyük kuraklık yaşanacağını zaten söylüyor. Özellikle besicilik yapan, küçük baş hayvan yetiştiren üreticilerimiz hayvanların ihtiyacını içme suyundan sağlamak zorunda ama sulamada içme suyunun kullanılmaması lazım. Önceden tarımsal sulama kuyularında 100 metreden sondajla çektiğimiz sular şu anda 150 metreye kadar düştü. Bu, bir taraftan maliyeti de artırıyor. Çünkü su yeraltından elektrik marifetiyle çekiliyor.' diye konuştu.

'ÜRETMEZSEK AÇ KALACAĞIZ'

Devletin su yönetimi konusunda daha titiz çalışması gerektiğinin altını çizen Güneş, devletin yanı sıra, odalar, belediyeler, ilgili kurumlar ve vatandaşa da önemli görevler düştüğünü ifade etti. Önlem alınmazsa hem bölgeyi hem ülkeyi sıkıntılı günlerin beklediğine dikkat çeken Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Devletimiz sulama projelerini devam ettiriyor ama suda sıkıntı yaşanırsa, projenin de bir anlamı kalmaz. Özellikle su seviyesi düşen alanlarda, barajları besleyen suyun olduğu alanlarda, içme sularının çıktığı bölgelerde artık keyfe keder sondaj vurulmasına izin verilmesin. Biz üretmek için elimizden ne geliyorsa gayret sarf ediyoruz. Tabi bu yalnız başımıza olmaz; buna belediyelerin dahil olması lazım, hükumetin de daha aktif bir şekilde çiftçilerimize desteklerini artırması lazım. Ayrıca elektrik fiyatlarında tarımsal sulamada düzenleme yapması lazım ki, üretelim. Üretmezsek, hepimiz birlikte aç kalırız. Amerika F35'leri vermem diyor, Rusya diyor ki şunu vermem, yarın gelir buğday da vermezler, et de vermezler, ülkemiz sıkıntı yaşar... Kimseye muhtaç olmamak için de üretmek zorundayız. O gün geldi, herkes üzerine düşen görevi yapacak. Suyumuza sahip çıkacağız. Şu anda su bana göre petrol kadar kıymetli.'

KURAKLIK SİGORTASI UYARISI

Son olarak çiftçilere kuraklık sigortası yaptırmaları konusunda uyarıda bulunan Güneş, 'Önceden kuraklık sigortasını ilçe bazında yapıyorlardı, TARSİM şu anda köy bazında sigorta yapıyor. Sigortayı yaptıran vatandaşımız bu yıldan itibaren sigortadan yararlanabilecek. Yağmura, yağışa söz geçiremeyiz ama en azından sigorta yaptırırsak, kuraklıktan en az düzeyde etkileniriz.' ifadelerini kullandı.

Selma Kara

Bakmadan Geçme