Kurbanlık Fiyatları Kayseri'de Tepkilere Neden Oldu – Bağlamış Sebebini Açıkladı!

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret ederek, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde alınan önlemler ve et fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bağlamış tepkilere neden olan yüksek fiyatlara ilişkin de konuştu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

TAKİP ET

Kayseri'de yüksek kurbanlık fiyatları vatandaşların tepkisine neden oldu. Konuyla ilgili Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nde açıklamalarda bulunan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, ‘Üreticilerimiz hiçbir zaman kurban döneminde et fiyatından çok yüksek fiyatlarda kurban satışı yapmıyor. Sadece girdi maliyetleri çok yüksek' dedi.

Bağlamış, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak yeniden seçilen Metin Kösedağ'ı tebrik etti. Bağlamış: 'Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nin yapmış olduğu genel kurulda yeniden başkan seçilen Metin Kösedağ ve ekip arkadaşlarını tebrik ediyorum. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun. Gece gündüz demeden şehrimizin ilkeli ve objektif haber almasına katkı sağlayan tüm cemiyet üyelerini tebrik ediyorum. Kayseri Ticaret Borsası olarak biz basınımızla her zaman iç içe olduk ve olmaya devam edeceğiz. Kayseri basını bizim için çok önem arz ediyor. Yapmış olduğumuz hizmetler noktasında desteklerine her zaman ihtiyacımız oluyor' ifadelerini kullandı.

Hayvan Pazarları Denetleniyor

Ziyaret sırasında, yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili alınan önlemler ve et fiyatları da gündeme geldi. Bağlamış, bu konuda detaylı bilgiler verdi; ‘Şehrimizde dört tane hayvan pazar satış noktaları var. Biri Talas Belediyemize, biri Kocasinan Belediyemize ve iki tanesi de Melikgazi Belediyemize ait kurban satış noktalarıdır. Buraların denetimini Tarım İl Müdürlüğümüz ve sahadaki veteriner arkadaşlarımız yapıyor. Kurbanlık vasfını taşımayan, gebe olan, uzuvlarında eksik olan hayvanların satışa sunulmasına engel olmaya çalışıyorlar. Üreticilerimiz de kurbanlık vasfını taşımayan hayvanları satışa sunmama konusunda hassas davranıyorlar.'

‘Hijyenle İlgili Sorun Yok'

Bağlamış ayrıca, vatandaşların kurban alırken dikkat etmeleri gereken hususları vurguladı; ‘Vatandaşlarımız herhangi bir kurbanla ilgili endişe duydukları zaman hayvanların pasaportunu sorarak TÜRKVET sisteminden ve hayvanların bilgisini alabilirler. Aynı zamanda Tarım İl Müdürlüğümüzü veya Ticaret Borsası'nı arayarak şüpheli hayvan gördüklerinde destek alabilirler. Hayvan pazarlarımızda hijyenle ilgili hiçbir sorun yok' ifadelerine yer verdi.

Kurbanlık Fiyatları Kayseri'de Tepkilere Neden Oluyor

Et fiyatları konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bağlamış, fiyatların arz ve talep dengesi nedeniyle değişebileceğini belirterek: ‘Bu yıl vatandaşlarımız fiyat konusunda tepkili. Ancak üreticilerimiz noktasında bir olumsuzluk yok. Büyükbaş hayvanların hisse bedelini 25 bin TL ile 30 bin TL arasında açıklamıştık. Ortalama 40 kilo civarında bir kurban eti 24 - 25 bin lira civarında. Mevcut karkas fiyatının yüzde 10 - 15 üzerinde kurbanlık satışı oluyor. Vatandaşlarımızın maaşı kurbanlığa yetmediği için bu durumu üreticilerden kaynaklandığını düşünüyorlar, ancak üreticilerin bu noktada yüksek satış beklentisi yok. Fiyatlar 50 TL kadar gerilemişti, ama şu anda tekrar toparladı. Bir kilo karkas et şu anda 325 - 330 TL civarında. Perakende satış fiyatı ise ortalama 450 TL civarında. Vatandaşlarımız 325 TL'den kesilen etin neden 500 – 600 TL'ye satıldığını sorguluyorlar, ancak bizim söylediğimiz fiyatlar karkas ve kemikli fiyatlardır' diye konuştu.

‘Yüksek fiyatlar üreticilerden kaynaklı değil'

Et fiyatları konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bağlamış, ‘Vatandaşlarımız bu yıl biraz fiyatla ilgili tepkililer. Ama üreticilerimiz noktasında fiyat da bir olumsuzluk yok. Biz 25 bin TL ile 30 bin TL arasında bir büyükbaşın hisse bedelini açıklamıştık. Ortalama 40 kilo civarında bir kurban eti 24 - 25 bin lira civarında. Kasaplarımızda satılıyor. Yani mevcut karkas fiyatının yüzde 10 - 15 gibi üzerinde kurbanlık satışı oluyor. Ama vatandaşlarımız aldığı maaş kurbanlığa yetmediği için bunu üreticilerden kaynaklandığını düşünüyorlar, ancak üreticilerin bu noktada vatandaş nezdinde yüksek satış gibi bir beklentisi yok. Karkas fiyatları arz ve talep meselesiyle düşüyor ve fiyat aralığı oluşuyor. Üreticilerimiz hiçbir zaman kurban döneminde et fiyatından çok yüksek fiyatlarda kurban satışı yapmıyor. Sadece girdi maliyetleri çok yüksek. Bu hayvanın doğumundan ete gelene kadarki süreç iki yıl sürüyor ve bu sürecin 10 - 12 aylık dilimi besi süresini kapsıyor. Üreticimiz hayvanı aldığı zaman 10 – 12 ay sonrasında ancak kesime götürebiliyor. Bunun girdi maliyetleri, yem maliyetleri üreticinin üzerine yük bindiriyor. Üreticimiz 10 - 12 ay emek verdiği hayvandan ortalama yüzde 10 - 15 arasında para kazanabiliyor' dedi.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış'ın cemiyeti ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Bağlamış'a verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

Kösedağ, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ‘Öncelikle hoş geldiniz. Malumunuz 2 Mayıs tarihinde Kayseri Gazeteciler Cemiyeti olarak yeniden yönetime geldik ve görevimize başladık. Bu anlamda da her zaman Kayseri medyasına yakın desteğiyle bildiğimiz Kayseri Ticaret Borsası Başkanımız Sayın Recep Bağlamış'ı bugün burada ağırlıyoruz. Tabii ki fazla söze gerek yok. Her zaman bir dediğimiz, iki etmeyen başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bundan sonra da inşallah iş birliği çerçevesi içerisinde Kayseri medyasında çalışacaklarına şüphemiz yok.'

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme